AcasăȘTIRI EXTERNEJames Bond. Mașinile folosite la filmări se transformă în veritabile comori

James Bond. Mașinile folosite la filmări se transformă în veritabile comori

James Bond. Mașinile folosite la filmări se transformă în veritabile comori

O filmare pe platoul lui James Bond poate crește valoarea unei mașini de 50 de ori.

Uneori, rentabilitatea plasamentelor de produse în filme este mai mult decât incertă. În ciuda contractelor de milioane de dolari investite de Nokia și Sony în ultimele episoade ale lui James Bond, efectul asupra cotei lor de piață este discutabil.

Dar cu mașinile este altă poveste. Sigur, Aston Martin, marca preferată a agentului 007,  beneficiază de branding-ul celebrului spion, dar adevăratul jackpot sunt mașinile folosite efectiv în timpul filmărilor, a căror valoare crește amețitor.

În medie, cota crește cu 1.000%

Analiștii cabinetului Hagerty au comparat valoarea mașinilor folosite de actori în filmele James Bond cu prețul mediu de vânzare al acelorași modele de pe piață. Analiștii au convertit prețurile folosind cursurile de schimb din epocă și apoi le-au comparat cu valoarea acelor mașini din acel an.

În medie, unei mașini în care a rulat James Bond i-a crescut cota cu 1.000% comparativ cu modelul pentru marele public, o creștere de 11 ori a prețului.

În colecția lui Elon Musk

În acest clasament conduce un model Lotus Esprit S1 alb din 1977, care a apărut în filmul The Spy Who Loved Me. Patronul TeslaElon Musk.  a cumpărat mașina cu 616.000 de lire sterline (726.000 de euro) la o licitație din Londra în 2013, adică cu 4.908% mai mult decât valoarea sa standard de 12.300 de lire sterline la acea vreme.

Al doilea în clasament este un model AMC Hornet din 1974, în care Roger Moore a efectuat o spectaculoasă răsucire peste un curs de apă, în filmul The Man with the Golden Gun. Mașina s-a vândut cu 89.105 lire sterline la o licitație în 2017, un bonus de 1.614% comparativ cu valoarea sa la acea vreme.

James Bond ar cheltui 669.000 de euro pe zi

Pe listă sunt și un Land Rover Defender 110 Double Cab SVX din 2014,  care a apărut în Spectre, și foarte cunoscutul Aston Martin DB5 din 1965, folosit în Goldfinger și Thunderball.

Acesta din urmă s-a vândut cu 4,67 milioane de lire sterline la Sotheby’s în 2019, de 8,5 ori mai mult decât un DB5 standard. Trebuie spus că mașina a fost vândută cu toate gadgeturile sale dezvoltate de Q „în stare perfectă de funcționare”: dispozitive de tăiat anvelope, plăcuțe de înmatriculare rotative, mitraliere ascunse în faruri sau chiar un scut antiglonț: nu chiar tipul de opțiuni oferite standard de Aston Martin.

Pe de altă parte, nici silul de viață al lui James Bond nu este la îndemâna oricui, scrie Slate. Potrivit unui studiu al brandului britanic Charles Tyrwhitt, spionul, ar cheltui în jur de 699.000 de euro pe zi pe bilete de avion, benzină, șampanie, închirieri de camera la hoteluri, costume sau ochelari de soare. Autorii acestui studiu s-au raportat doar la activitățile obișnuite ale spionului, fără a lua însă în considerare diversele gadgeturi pe care trebuie să le folosească pentru a ieși din situații periculoase.

author avatar
Tudor Borcea
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger