AcasăȘTIRI EXTERNEJale mare în Rusia. Kremlinul regretă că UE a refuzat dialogul cu...

Jale mare în Rusia. Kremlinul regretă că UE a refuzat dialogul cu Putin

Jale mare în Rusia. Kremlinul regretă că UE a refuzat dialogul cu Putin

Kremlinul a declarat, vineri, 25 iunie, că a aflat „cu regret” de respingerea din partea UE a ideii franco-germane de relansare a dialogului cu Rusia printr-un summit cu președintele Vladimir Putin

„Președintele Putin rămâne în general în favoarea stabilirii relațiilor de lucru între Moscova și Bruxelles”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

„Știm că o serie de țări s-au opus acestui dialog și știm că este vorba, înainte de toate, de « tineri» europeni, statele baltice, Polonia (…) și că aceleași țări vorbesc fără temei despre amenințările venite din Rusia”, a adăugat el.

Absent consensul la Bruxelles

La o săptămână după summit-ul organizat la Geneva între președintele rus și omologul său american Joe Biden, Angela Merkel și Emmanuel Macron au dorit să organizeze o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a trata subiecte de interes major pentru UE, scrie AFP.

Dar proiectul a divizat statele membre şi nu s-a ajuns la un consens. Statele baltice, Polonia, Suedia şi Ţările de Jos s-au opus reluării dialogului, apreciind că liderul rus se face vinovat de acţiuni agresive împotriva unor ţări europene.

„Polonia a respins această propunere germană, pentru că noi credem că ea ar constitui un mijloc de valorizare a lui Vladimir Putin, în loc să pedepsească o politică agresivă”, a comentat vineri, la Bruxelles, premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Dmitri Peskov a reproșat încă o dată acestor adversari că înstrăinează Rusia „făcând tot posibilul pentru a avea pe teritoriul lor tot mai mulți soldați NATO”.  „Și în plus, resping dialogul”, a adăugat el.

Relațiile dintre UE și Rusia s-au deteriorat constant de la anexarea Crimeei și începutul conflictului din Ucraina în 2014. Nici un summit UE-Rusia nu a mai avut loc de la acea dată.

 

author avatar
Tudor Borcea
356 afisari

4 COMENTARII

  1. Nu sunt rusofil dar… pe bune? Sau poate ati deschis o sectiune cu stiri la bascalie si nu m-am prins.

  2. Da de ce nu se intalnesc rusii numai cu francezii si germanii ?
    Le pute la nas germanilor si francezilor sa se intalneasca numai ei ?
    Sunt curios cine a comunicat si ce cetatenie au, din partea ue ,
    refuzul de a se intalni cu rusii ,in cadrul ue.
    Oricum ar fi ,avand in vedere jocul facut de Germania si Franta in
    favoarea Rusiei, ar fi bine sa nu mai bagam batul prin gardul rusesc,
    tacerea de multe ori e de aur.

  3. Atata timp cat gazul rusesc incalzeste iatacurile vestului, maraielile de genul sant chiar degeaba. La rusi li se rupe-n basca de parerile Poloniei si altora ca ea. Ei discuta bilateral la alte nivele.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger