AcasăȘTIRI EXTERNEJair Bolsonaro nu vrea să părăsească SUA. Fostul președinte al Braziliei cere...

Jair Bolsonaro nu vrea să părăsească SUA. Fostul președinte al Braziliei cere o viză de șase luni

Jair Bolsonaro nu vrea să părăsească SUA. Fostul președinte al Braziliei cere o viză de șase luni / Foto: printscreen

Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro, anchetat pentru rolul său în atacul violent asupra sediului instituțiilor naționale din Brasilia la 8 ianuarie, a solicitat o viză de șase luni pentru a rămâne în Statele Unite, a anunțat luni avocatul său.

Jair Bolsonaro a părăsit Brazilia cu destinația Florida, cu două zile înainte de învestirea lui Lula da Silva, la 1 ianuarie, iar actuala sa viză urmează să expire în curând, potrivit firmei de avocatură AG Immigration.

Democrații cer să-i fie retrasă viza

„Așteptăm cu nerăbdare să aducem cea mai mare satisfacție și rezultatele dorite pentru clientul nostru”, a spus firma într-un comunicat. Bolsonaro ar fi intrat în SUA cu o viză emisă pentru liderii aflați în vizită, care va expira marți, întrucât nu se mai află în misiune oficială.

Întrebat despre cererea de viză a lui Bolsonaro, Departamentul de Stat a declarat că astfel de informații sunt confidențiale în Statele Unite. „În acest sens, nu putem discuta detaliile cererilor individuale de viză”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomației americane, informează TVA Nouvelles.

Fostul președinte brazilian declarase pentru CNN Brazilia că intenționa să se întoarcă la sfârșitul lunii ianuarie și se gândea chiar să devanseze revenirea din motive de sănătate. Jair Bolsonaro a fost victima unui atac cu armă albă în 2018, în timpul unei deplasări electorale. De atunci, a suferit mai multe operații pentru ocluzie intestinală.

La 8 ianuarie, mii de susținători ai lui Bolsonaro, nemulțumiți de victoria lui Lula da Silva asupra fostului președinte de extremă dreapta în alegerile prezidențiale din octombrie 2022, au invadat și vandalizat palatul prezidențial, Congresul și Curtea Supremă din Brasilia.

Câteva zile mai târziu, aleșii democrați i-au cerut lui Joe Biden să îi retragă viza lui Jair Bolsonaro, refuzând ca Statele Unite să servească drept refugiu pentru fostul lider.

„Nu trebuie să-i permitem domnului Bolsonaro sau oricărui alt fost oficial brazilian să se refugieze în Statele Unite pentru a scăpa de justiție pentru eventuale infracțiuni comise în timpul mandatului său”, au scris cei 41 de aleși, toți din Partidul Democrat, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Biden.

Anderson Torres, un fost ministru bolsonarist al justiției, a fost arestat pe 14 ianuarie în cadrul anchetei privind violențele din Brasilia, în timp ce se întorcea din SUA.

author avatar
Tudor Borcea