AcasăȘTIRI EXTERNE„Iudaizarea” Ierusalimului de Est. Conflict între Rusia și Israel pe proprietățile ortodoxe...

„Iudaizarea” Ierusalimului de Est. Conflict între Rusia și Israel pe proprietățile ortodoxe din Țara Sfântă

„Iudaizarea” Ierusalimului de Est. Conflict între Rusia și Israel pe proprietățile ortodoxe din Țara Sfântă / Foto: printscreen

Diplomația rusă a denunțat miercuri decizia Curții Supreme din Israel de a permite achiziționarea de către o organizație ultranaționalistă evreiască a unei proprietăți a Bisericii Ortodoxe Grecești din Orașul Vechi al Ierusalimului, considerând-o o amenințare la adresa „prezenței creștine” în acest loc.

„O astfel de decizie este în detrimentul păcii interconfesionale și ridică îngrijorări legitime cu privire la situația comunității creștine din Țara Sfântă”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, într-un comunicat.

Rusia este hotărâtă să apere prezența creștină în Orientul Mijlociu și să se asigure că drepturile și libertățile credincioșilor sunt respectate”, a adăugat ea.

Scopul: „iudaizarea” Ierusalimului de Est

Într-o hotărâre făcută publică la 9 iunie, cea mai înaltă autoritate juridică din Israel a respins apelul Bisericii Ortodoxe Grecești, care a depus noi documente la tribunal pentru a contesta vânzarea de clădiri către organizația de coloniști israelieni Ateret Cohanim. Această asociație are ca scop „iudaizarea” părții estice și palestiniene din Ierusalim, ocupată și anexată de statul evreu, și cumpără de ani de zile locuințe în această zonă, folosind societăți fantomă care nu au nicio legătură oficială cu ea.

Cazul datează din 2004, când organizația Ateret Cohanim a achiziționat drepturile de închiriere pe termen lung a trei clădiri ale Bisericii, Hotelul Petra și Hotelul Imperial din cartierul creștin al Orașului Vechi și o clădire rezidențială din cartierul musulman, toate acestea fiind ocupate de palestinieni. Avocatul Patriarhiei Ortodoxe Grecești, Assaad Mazzawi, a spus că este o „zi foarte tristă”. „Vorbim despre un grup de extremiști care vor să ia proprietățile bisericilor, care vor să schimbe caracterul Orașului Vechi, să invadeze zonele creștine”, a declarat el, informează Le Figaro.

Maria Zaharova a condamnat, de asemenea, „profanarea” unei capele aparținând Bisericii Ortodoxe, la 6 iunie de către „aproximativ 50 de israelieni violenți”, considerând-o „o provocare deschisă, o dovadă clară a voinței forțelor religioase radicale de a lansa un asalt asupra ortodocșilor din Țara Sfântă” și făcând apel la Israel să „efectueze o anchetă obiectivă”.

author avatar
Tudor Borcea
424 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger