AcasăȘTIRI EXTERNEItalienii se tem că vor lua COVID-19 de la badantele românce

Italienii se tem că vor lua COVID-19 de la badantele românce

badantele românce

România a înregistrat, în ultimele zile, o creștere alarmantă a numărului de infecții cu coronavirus, fapt ce a declanșat un semnal de alarmă în Italia cu privire la posibilele riscuri la care se expun familiile italiene care lucrează cu români, scrie ziarul Il Messaggero.

Jurnaliștii italieni critică modul în care autoritățile române gestionează criza COVID-19. Ei scriu că România riscă să devină Brazilia Europei din cauza numărului mare de contaminări cu coronavirus și că „sperie țările din bătrânul continent”.

„Îngrijitoarele române nu sunt supuse niciunui control”

Aceeași publicație din Italia atrage atenția și asupra lucrătorilor casnici români ce au adesea în grijă oameni vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități sau copiii. „Îngrijitoarele române care se întorc la locul de muncă după vacanțe sau după ce au plecat în ultimele luni pentru a nu rămâne blocate în Peninsulă nu sunt supuse niciunui control.”, scriu italienii de la Il Messaggero.

Deși România nu este parte integrantă a acordului de liberă circulație Schengen, în ciuda faptului că face parte din UE, nu există restricții pentru românii care călătoresc în Italia, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu persoanele care vin din Serbia, Muntenegru și Kosovo, mai precizează cotidianul italian.

Vicepreședinte Assindatcolf, asociația națională a angajatorilor casnici din Italia, Andrea Zini, a explicat, pentru ilgazzettino.it, că „nu există reguli care să protejeze familiile, iar acești lucrători intră în contact cu subiecți vulnerabili”.

Recomandările italienilor pentru badantele românce

Andrea Zini recomandă ca îngrijitoarele să poarte mască, să păstreze distanța – deși este mai greu de respectat având în vedere sarcinile – și să nu aibă mai mult de 37,3 grade Celsius. Acesta subliniază însă că măsurile de prevenție sunt mai greu de aplicat ținând cont că „o familie nu este o afacere”, astfel că se ia în calcul testarea în masă a lucrătorilor casnici români din Italia.

„O familie nu este o afacere. Furnizarea Dpi și depistarea temperaturii este în regulă, însă testarea angajaţilor are un cost care ar trebui să fie susținut de Ministerul Sănătății, căruia i-am cerut deja să monitorizeze situația”, a declarat vicepreședintele Assindatcolf.

La începutul lunii iulie, în urma ordonanţei emise de guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia, care impunea izolarea și testarea lucrătorilor casnici non-europeni (deci nu români), asociația a solicitat ca aceste practici să fie adoptate în toate regiunile și aplicate tuturor cetăţenilor străini care vin să lucreze în Italia.

„Suntem îngrijorați deoarece, în ciuda amplorii fenomenului, nu există o soluție clară”, a mai spus Andrea Zini. În Italia, potrivit ISTAT și INAIL, ar exista cel puțin două milioane de lucrători casnici (doar 848 de mii fiind regularizați), dintre care aproape jumătate provin din Europa de Est.

author avatar
Andreea Vlad
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger