AcasăȘTIRI EXTERNEItalia, sub lunetă. Roma închide străzile și stațiile de metrou

Italia, sub lunetă. Roma închide străzile și stațiile de metrou

Italia, sub lunetă. Roma închide străzile și stațiile de metrou

Liderii G20 se întâlnesc, sâmbătă, 30 octombrie, în capitala Italiei, prima lor reuniune față în față de la începutul pandemiei Covid-19. Rusia și China sunt cele două mari absente de la acest summit.

Începând de vineri, elicopterele au survolat Roma, în timp ce șefii celor mai puternice națiuni din lume s-au cazat în hoteluri de lux și reședințe diplomatice înainte de a se întâlni la summitul G20, care durează până duminică, în futuristul centru de conferințe Nuvola.

Harta închiderilor și restricțiilor

De vineri seara, o zonă de 10 kilometri pătrați din cartierul rezidențial EUR al capitalei este închisă înaintea discuțiilor summit-ului care se vor axa pe trei teme principale: Covid-19, climă, prosperitate.

Școlile din zona EUR s-au închis vineri după-amiază , în timp ce un total de 14 stații de metrou de pe liniile A și B vor fi închise de la ora 14.00 sâmbătă până la sfârșitul zilei, redeschizându-se în mod normal duminică dimineața.

Închiderile vor afecta stațiile de metrou A: Termini, Repubblica, Barberini, Spagna și Flaminio. Iar pe linia B: Termini, Cavour, Castro Pretorio și Circo Massimo. Cinci stații de metrou B din zona EUR vor fi închise tot weekendul. Marconi, Magliana, Palasport, Fermi și Laurentina vor fi închise toată ziua sâmbătă și duminică, redeschizându-se  luni dimineața la ora 06.00.

Tururi private pentru soțiile liderilor

Pe lângă închiderile extinse de drumuri în EUR, vor exista restricții de circulație și interdicții de parcare în alte părți ale orașului în acest weekend, inclusiv în zona din jurul Vaticanului.

Via Nazionale va fi complet închisă traficului sâmbătă seara, de la ora 18.30, străzile urmând să fie închise duminică în centrul istoric de lângă Fontana di Trevi.

Vor fi, de asemenea, închideri ale anumitor muzee și situri arheologice pentru a facilita tururile private pentru soțiile liderilor G20. Colosseumul va fi închis publicului sâmbătă, până la ora 14.00, în timp ce Forumul Roman și Dealul Palatino vor fi închise toată ziua de duminică.

Alte închideri sunt așteptate în weekend la Muzeul Capitoliu și Galleria Borghese, cu vizite private legate de G20 prevăzute și în muzeele Vaticanului.

Impozitarea multinaționalelor, singura certitudine

Pe agenda discuțiilor: lupta împotriva Covid-19, redresarea economică globală dar, mai ales, climatul, când COP26 urmează să înceapă, duminică, la Glasgow, Scoția. Şefii de stat şi de guvern vor pleca la Glasgow după ce reuniunea G20 se va încheia, duminică, dar capacitatea lor de a conveni în acest weekend asupra unor angajamente puternice pentru climă nu este garantată.

Penuria și problemele care se înmulțesc în lanțul global de aprovizionare și amenință să deraieze ritmul redresării economice, sunt în meniul discuțiilor G20, care vor aborda și datoria celor mai sărace țări sau eforturile de a imuniza planeta împotriva Covid-19, scrie France 24.

Dar singura certitudine a progresului concret pentru acest summit se referă la impozitare. Ar trebui să se ratifice la cel mai înalt nivel politic impozitarea minima globală de 15% pentru multinaționale.

Provocarea acum este implementarea acestui sistem în fiecare țară, care va reduce posibilitățile de optimizare fiscală pentru multinaționale și ar trebui să aducă 150 de miliarde de euro venituri suplimentare. Obiectivul declarat este 2023.

 

author avatar
Tudor Borcea