AcasăȘTIRI EXTERNEALEGERI ÎN ITALIA. Marile orașe dau tonul schimbării. Victoria este zdrobitoare!

ALEGERI ÎN ITALIA. Marile orașe dau tonul schimbării. Victoria este zdrobitoare!

Italia. Stânga, dată câștigătoare a alegerilor municipale

Partidele de extremă dreapta au înregistrat un declin fără precedent în timpul alegerilor care au vizat marile orașe ale Italiei, inclusiv capitala Roma. Partidul Democrat este marele câștigător în alegeri.

Mai multe orașe importante din Italia, inclusiv Roma, vor trebui să își aleagă primarul în al doilea tur al alegerilor municipale. La Milano, Napoli și Bologna, stânga ar câștiga scrutinul în primul tur, potrivit sondajelor efectuate luni, 4 octombrie, la ieșirea de la urne.

Aceste alegeri municipale parțiale nu reprezintă un test pentru guvernul lui Mario Draghi, dar fac posibilă măsurarea echilibrului de putere între diferitele partide aparținând coaliției sale sau nu, cu drepta care pare să sufere un eșec grav.

Recul pentru Mișcarea 5 stele

La Roma, candidatul de stânga, fostul ministru al Finanțelor, Roberto Gualtieri, ar strânge 26% până la 30% din voturi, în fața candidatului de dreapta Enrico Michetti, creditat cu 24% până la 28% din voturi, conform postului de televiziune Sky News-24. Potrivit televiziunii publice Rai, pe de altă parte, candidatul de dreapta este cel care se află în fața adversarului său cu jumătate de punct, 31% față de 30,5%.

Ceilalți doi candidați, inclusiv primarul Romei, Virginia Raggi (Mișcarea 5 Stele), vor fi eliminați cu un scor cuprins între 18% și 22% din voturi, potrivit previziunilor.

„Am pus bazele pentru a readuce Roma la viață. Oricine vine după noi nu va mai avea scuze pentru că nu funcționează bine. Vom controla acest lucru”, a spus Virginia Raggi, precizând că nu va da instrucțiuni pentru votul pentru turul doi.

În Piemont, la Torino, mișcarea antisistem a lui Beppe Grillo a suferit, de asemenea, o înfrângere dură. Primarul Chiara Appendino, ales în 2016, nu depășește 8%.

Capitala piemonteză va avea, de asemenea, un al doilea tur între Stefano Lo Russo, candidat de centru-stânga, și Paolo Damilano, susținut de o coaliție de centru-dreapta.

Stânga, bine plasată în marile orașe

La Milano, primarul de centru-stânga Giuseppe Sala este creditat, în funcție de surse, cu 51% până la 58% din voturi și, prin urmare, ar putea câștiga duelul cu adversarul său de dreapta în primul tur.

La Napoli, candidatul de stânga Gaetano Manfredi ar putea fi ales și în primul tur, sondajele acordându-i 49% la 61% din voturi.

La Bologna, candidatul de stânga părea, de asemenea, pregătit să câștige în primul tur, în timp ce la Torino cei doi principali candidați ar trebui să se confrunte în turul doi (duminică și luni 16 și 17 octombrie), cel al stângii fiind favorabil la balotaj.

Primele proiecții disponibile au confirmat imediat sondajele la ieșirea din secțiile de votare, în special în Milano, Napoli, Bologna sau Torino.

author avatar
Tudor Borcea