AcasăȘTIRI EXTERNEItalia și-a găsit trambulina economică

Italia și-a găsit trambulina economică

Prima țară europeană afectată de pandemie schimbă acum viteza de recuperare după un program de investiții solide, exporturi în expansiune și o campanie de vaccinare pe scară largă.

Matteo Dell’Acqua conduce o afacere de familie în Lombardia – epicentrul Covid inițial al Italiei. Compania sa produce țevi din plastic, are o creștere a comenzilor de 20% și “traversează foarte bine faza post-pandemică datorită investițiilor și unei atmosfere pozitive generate de recuperarea bruscă și neașteptată”.

„Perspectivele economice ale Italiei sunt mult mai bune decât ne așteptam în primăvară”, a declarat premierul Mario Draghi. O creștere de 6% în acest an, față de 4,4% preconizată în aprilie, notează Financial Times.

Este o schimbare importantă pentru o țară care a suferit ani de stagnare economică, cu un nivel de trai sub media UE.

Marea resetare

„Pentru prima dată după multe decenii, Italia se află în poziția favorabilă de a-și reseta economia”, subliniază Laurence Boone, economist-șef la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică(OECD).

Proporția persoanelor vaccinate în Italia este a doua cea mai mare dintre țările G7, după ce autoritățile au  impus un „permis verde” Covid pentru majoritatea lucrătorilor și accesul la locurile publice.

Draghi a spus că această măsură a permis redeschiderea afacerilor fără o creștere a spitalizării, sporind încrederea și cheltuielile consumatorilor. Consumul casnic a crescut cu un puternic 5,5% în al doilea trimestru din acest an.

Nicola Nobile, analist la Oxford Economics, se așteaptă ca economia Italiei să se extindă cu 2,5% în al treilea trimestru. Pe lângă stimulentele sprijinite de guvern –  reducerea costurilor energiei, protecția persoanelor defavorizate, achiziționarea de mașini și utilaje performante – investitorii au mai multă încredere în tehnocratul Mario Draghi, un finanțist redutabil considerat artizanul redresării țării, după o lungă perioadă de  instabilitate politică.

De asemenea, multe întreprinderi au intensificat investițiile digitale, plus 5%, ajutând Italia rămasă în urma țărilor UE în privința comerțului electronic.

Exporturile italiene susțin revenirea post-pandemică, în primele șapte luni ale anului au crescut cu 4% comparativ cu o stagnare în Germania și Marea Britanie și o contracție în Franța.

OECD se așteaptă ca producția economică a Italiei să revină la nivelurile pre-pandemice până la începutul lui 2022, mult mai rapid decât în estimările anterioare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
316 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger