AcasăȘTIRI EXTERNEItalia se pregătește de redeschiderea școlilor cu... ferăstrăul

Italia se pregătește de redeschiderea școlilor cu… ferăstrăul

scolile din italia

Italia, primul epicentru Covid-19 din afara Chinei, a folosit un regim de testare agresiv și măști de față pentru a învinge un al doilea val de pandemie până acum. Dar, pe măsură ce copiii italienilor se pregătesc să se întoarcă în sala de clasă, multe școli iau lucrurile în propriile lor mâini – prin tăierea mobilierului.

Distanțarea fizică este vitală pentru a atenua răspândirea coronavirusului, dar majoritatea școlilor italienești încă folosesc bănci de modă veche, în care sunt așezați mai mulți elevi la un loc pentru a economisi spațiu în sălile de clasă înghesuite. Băncile de o singură persoană sunt rare, scrie CNN.

Ministerul Educației din Italia a lansat o cerere la nivel european la începutul lunii iulie pentru trei milioane de bănci cu un singur loc. se așteaptă o decizie finală, astfel încât școlile să poată asambla noul mobilier în momentul în care elevii vor reveni la școală la mijlocul lunii septembrie.

Mai multe instituții sunt însă îngrijorate că noul mobilier nu va ajunge însă la timp așa că s-au gândit să taie actualul mobilier. „Am putea folosi separatoare de lemn, pentru a evita contactul, dar cea mai bună soluție rămâne să tăiem băncile”, a declarat Adelfio Cardinale, omologul inspectorului școlar.

Întoarcerea elevilor la școală este considerată un pas înainte crucial pentru Italia, care până acum a evitat un al doilea val al pandemiei de coronavirus. A fost prima națiune europeană care a închis școlile. Unele unități și-au suspendat cursurile pe 5 martie, iar 5 zile mai târziu, toți elevii au fost trimiși acasă.

Măsuri pentru redeschiderea şcolilor

Autorităţile italiene au fost criticate pentru faptul că, după ce au emis recomandările pentru redechiderea şcolilor, la sfârşitul lunii iunie, s-au mişcat lent pentru pregătirea efectivă a începutului noului an şcolar.

Guvernul italian a prezentat un prim ghid privind redeschiderea şcolilor, în urma consultărilor cu toate părţile implicate, pe 26 iunie. Atunci, ministrul Educaţiei, Lucia Azzolina, anunţa că se pregăteau investiţii de 1 miliard de euro pentru creşterea numărului de profesori, dar şi fonduri pentru extinderea spaţiilor de învăţământ şi alte măsuri, potrivit bursa.ro. Tot atunci, ministerul anunţa:

  • ore remediale începând din 1 septembrie şi începerea noului an şcolar, cu elevi la clasă, din 14 septembrie
  • măsuri sanitare în toate instituţiile de învăţământ, pentru care fuseră deja alocaţi 331 milioane de euro
  • un sistem centralizat de identificare şi repartizare, alături de autorităţile locale, a zonelor ce pot fi folosite pentru extinderea spaţiului de învăţare, aşa încât să fie respectate regulile de distanţare.
  • reguli speciale pentru laboratoare şi învăţare în grupuri restrânse
  • prioritate pentru copiii cu dizabilităţi
  • un sistem integrat de învăţare la distanţă şi învăţare la clasă, în mod completementar, în licee.
author avatar
Andreea Vlad
208 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger