AcasăȘTIRI EXTERNEItalia: refugiații ucraineni, cazați în vilele mafiei

Italia: refugiații ucraineni, cazați în vilele mafiei

Italia: refugiații ucraineni, cazați în vilele mafiei / Foto: printscreen

În Italia, fostele proprietăți ale mafioților sunt folosite pentru a găzdui refugiați ucraineni.

În Rescaldina, comună cu 14.000 de locuitori din privincia Milano, primarul Gilles Andre’ Ielo nu s-a gândit niciodată că, în primul său mandat, va fi implicat în războiul din Ucraina.

40.000 de proprietăți confiscate de la mafie

O proprietate care a aparținut cândva ‘Ndrangheta, una dintre cele mai puternice organizații mafiote din țară, găzduiește acum o familie de refugiați ucraineni din Bucea.

Această familie de cinci persoane a fugit chiar înainte de ocupația rusă.Locuitorii orașului, unul dintre primele care au organizat această recepție, au jucat un rol crucial, care a fost lăudat de primarul din Rescaldina, scrie Euronews.

„Sunt foarte mândru de modul în care toți locuitorii au gestionat situația”, explică Gilles Andre’Ielo. „O situație de urgență ca aceasta a necesitat un răspuns imediat, iar acest oraș a făcut tot ce a putut”

Pentru prima dată, Italia pune la dispoziție o parte din cele 40.000 de proprietăți confiscate de la mafie. Și este un mesaj simbolic trimis mafiei, potrivit lui Bruno Corda, directorul ANBSC, Agenția Națională pentru Gestionarea Bunurilor Sechestrate.

„Este vorba chiar de faptul că proprietatea a fost returnată comunității. Aceeași comunitate care obișnuia să plătească prețul activității infracționale. Dar este, de asemenea, un mod de a provoca mafia – le putem arăta că proprietatea este folosită în scopuri sociale”.

Numai în 2021, autoritățile italiene au confiscat bunuri ale mafiei în valoare de aproape două miliarde de euro.

author avatar
Tudor Borcea