AcasăȘTIRI EXTERNEItalia - proces uriaș împotriva sutelor de “mafiosi”

Italia – proces uriaș împotriva sutelor de “mafiosi”

Sute de membri ai temutei ‘Ndrangheta, cea mai puternică organizație mafiotă din țară, vor fi judecaţi începând de miercuri în cadrul unui proces maraton care ar urma să dureze cel puţin doi ani.

Un total de 355 de acuzaţi – printre care şi lideri politici, funcţionari, poliţişti şi oameni de afaceri – 900 de martori şi 400 de avocaţi vor fi audiaţi într-o sală securizată special pentru a găzdui acest proces neobişnuit, cel mai mare din ultimele trei decenii, în inima Calabriei, cea mai săracă regiune italiană, măcinată de mafie. În cursul unei recente audieri preliminare, a fost nevoie de nu mai puţin de trei ore pentru a citi numele acuzaţilor. Printre aceştia se numără şi “naşul” Luigi Mancuso, care a petrecut  deja aproape 20 de ani în închisoare, dar şi alți  capi mafioţi cu porecle demne de un film de Hollywood: “Lupul”, “Grăsuţul”, “Blondul” sau “Iedul”. 58 de martori ai acuzării au acceptat să spargă omerta, legea tăcerii, pentru a dezvălui secretele clanului Mancuso şi ale asociaţilor acestuia. În centrul dezbaterilor se va afla cel mai faimos procuror anti-mafie al peninsulei, Nicola Gratteri, care trăiește sub escorta poliției de mai bine de treizeci de ani, notează Le Figaro. Acest calabrez de 62 de ani a jucat fotbal când era copil cu mulţi dintre cei pe care mai apoi i-a trimis după gratii. El susţine că viaţa sa este o luptă pentru a elimina “această ‘Ndrangheta asfixiantă”. Prin proporțiile sale, acest proces este depășit doar de primul “maxi-proces” din 1986-1987  de la Palermo împotriva Cosa Nostra din Sicilia, la finalul căruia au fost condamnați 338 de inculpați.

Judecătorii Giovanni Falcone și Paolo Borsellino au fost apoi asasinați de mafie. Noul proces vizează una dintre numeroasele familii ale ‘Ndrangheta, ale cărei tentacule se întind pe tot globul. Dar, potrivit lui Federico Varese, profesor de criminologie la Universitatea din Oxford, este încă semnificativ în ceea ce privește numărul membrilor clasei politice, antreprenorilor și funcționarilor publici care ajută mafia să funcționeze. „Este şocant să vedem că o grupare criminală este într-atât de înrădăcinată într-o regiune, încât trebuie aduse în faţa justiţiei sute de persoane. Acest proces arată cât de puternică este ‘Ndrangheta în societate”, a subliniat el.Printre acuzaţi se numără şi fostul parlamentar Giancarlo Pittelli, un avocat renumit şi fost senator al partidului Forza Italia al lui Silvio Berlusconi. El este suspectat că a servit ca intermediar între ‘Ndrangheta şi politică, finanţe şi instituţii. Majoritatea inculpaților au fost arestați în raidurile poliției din decembrie 2019 în Italia, Germania, Elveția și Bulgaria. Gama de infracțiuni pentru care sunt acuzați este largă: asociere mafiotă, crimă și tentativă de crimă, trafic de droguri, cămătărie, abuz de putere sau spălare de bani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
376 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger