AcasăȘTIRI EXTERNEItalia: monumente în beznă, protest inedit împotriva scumpirii energiei electrice

Italia: monumente în beznă, protest inedit împotriva scumpirii energiei electrice

Zeci de municipalități italiene au decis să stingă reflectoarele care luminează monumentele lor simbolice, joi seară, de la Capitoliu din Roma până la Ponte Vecchio din Florența, pentru a protesta împotriva exploziei prețurilor la energie electrică.

La inițiativa Asociației Naționale a Municipiilor Italiene (ANCI), care este îngrijorată de impactul acestor creșteri asupra conturilor autorităților locale, mulți primari au decis să întrerupă simbolic lumina de la ora locală 20:00 (ora 19:00 GMT) pentru o durată de la 30 de minute până la o oră.

Primarul Romei, Roberto Gualtieri, a decis să se alăture, deoarece „creșterea facturilor pune în mare dificultate familiile și instituțiile, municipalitățile atât mici, cât și mari, mai ales în această perioadă deja dificilă din cauza pandemiei”, a explicat el într-un comunicat de presă.

Președintele ANCI, Antonio Decaro, estimează costul suplimentar cauzat de creșterea prețului la „cel puțin 550 de milioane de euro pentru autoritățile locale, pentru o cheltuială anuală a energiei electrice între 1,6 și 1,8 miliarde de euro”.

„Vom stinge lumina,  un gest simbolic de a transmite un mesaj guvernului”, a explicat Beppe Sala, primarul din Milano, unde au rămas în beznă atât primăria, cât și castelul Sforza.

Însuși premierul Mario Draghi a recunoscut, miercuri, în timpul unei călătorii la Genova, existența „dificultăților cu care se confruntă familiile și întreprinderile în fața creșterii prețului energiei electrice”, precizând că „guvernul pregătește o intervenție de amploare în zilele următoare” pe această problemă.

Potrivit unui studiu al agenției de rating S&P Global Ratings, citat de cotidianul La Stampa, creșterea prețurilor la energie electrică ar trebui să ducă la un cost suplimentar de cel puțin 35 de miliarde de euro  pentru Italia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor