Marmura de Carrara continuă să se vândă bine, dar tăierea și prelucrarea acesteia sunt acum gestionate de cumpărători străini. Autoritățile locale au fost apoi obligate să impună noi reguli pentru a-și păstra know-how-ul.
În Carrara, Toscana (Italia), muntele este un seif ce conține o marfă extrem de prețioasă, o marmură unică în lume. O piatră pură căutată încă din antichitate, care se vinde peste tot în lume la prețuri foarte mari.
Majoritatea marmurei, exportată ca produs nefinit
Dar clienți străini nu se mai obosesc să prelucreze marmura în Italia, spunând că mâna de lucru este prea scumpă. Rezultatul este că 60% din marmura extrasă este exportată ca produs brut, situație pe care autoritățile din Carrara vor să o schimbe, afirmând că meșteșugul italienilor nu trebuie să dispară.
De acum înainte, reînnoirea concesiunilor se va face cu condiția ca jumătate din blocuri să fie transformate pe teritoriul italian, scrie LCI.
Municipalitatea dorește să lovească dur, făcând o mică revoluție, fundamentală pentru reluarea industriei marmurei, crearea de locuri de muncă, creșterea impactului economic și social al sectorului asupra orașului.
Doar 1% pentru sculptură
În douăzeci de ani, sectorul marmurei a pierdut aproape o treime din locurile de muncă din Carrara. Pentru a le recâștiga, producătorii se bazează acum pe lux, care ar putea oferi mai multă valoare adăugată. Piața principală este cea a amenajării și decorațiunilor.
Unele metode de lucru au fost încă salvate în cooperative, inclusiv cea fondată de sculptorul Diego Zampolini.
Sculptura este cea mai nobilă utilizare a marmurei de Carrara, dar este și cea mai rară. Doar 1% din marmura extrasă din munții din Massa-Carrara ajunge astăzi în mâinile artiștilor.