AcasăȘTIRI EXTERNEItalia fără copii. Covid-19, ultimul cui în sicriul natalității

Italia fără copii. Covid-19, ultimul cui în sicriul natalității

Italia fără copii. Covid-19, ultimul cui în sicriul natalității

Italia are de mult una dintre cele mai scăzute rate ale natalității din Europa, dar situația s-a agravat și mai mult odată cu pandemia Covid-19.

Anul trecut, populația Italiei a scăzut cu aproape 400.000, de persoane, echivalentul unui oraș ca Florența, ajungând la 59,3 milioane de locuitori, în timp ce numărul morților a crescut, din cauza pandemiei, nașterile au scăzut și imigrația a încetinit.

Mai puțini copii astăzi înseamnă mai puțini adulți care vor lucra și vor plăti impozite în viitorul apropiat, ceea ce va face ca țara să devină mai puțin productivă și aflată în dificultate să mențină nivelul de trai al populației sale îmbătrânite.

Acesta a fost mult timp un motiv de îngrijorare pentru societățile occidentale, dar amenințarea este și mai mare pentru Italia, una dintre economiile cele mai puțin dinamice din cele mai industrializate țări.

„O Italie fără copii este o Italie care sfârșește lent să existe”

Premierul Mario Draghi a promis mai multe creșe, ajutor pentru femeile care lucrează și acces mai ușor la împrumuturi imobiliare pentru cuplurile tinere, ca parte a planului de recuperare post-Covid de 221 miliarde de euro finanțat de Uniunea Europeană.

„O Italie fără copii (…) este o Italie care sfârșește lent să existe”, a avertizat vineri fostul șef al Băncii Centrale Europene (BCE) în timpul unei reuniuni privind rata generală a natalității, organizată la Roma în prezența a Papei Francisc. „Astăzi, jumătate dintre italieni au cel puțin 47 de ani, cea mai mare vârstă medie din Europa”, a subliniat el.

În prezent, sistemul italian de protecție socială se concentrează pe vârstnici, lăsând puține resurse pentru generațiile mai tinere.

Criza demografică

Lovit de criza economică, orașul Caltagirone (Sicilia, sudul țării), clasat în Patrimoniul UNESCO, ilustrează criza demografică prin care trece Italia.

Numărul anual de nașteri s-a redus la jumătate între 1999 și 2019, scăzând de la 532 la 265, potrivit Institutului Național de Statistică Istat, făcând din Caltagirone unul din cele zece orașe italiene în care rata natalității se află la cel mai jos nivel.

„Aceste cifre nu mă surprind”, a reacționat primarul orașului Caltagirone, Gino Ioppolo, care atribuie această scădere în parte factorilor externi, în special închiderii în 2019 a unei mari tabere de migranți din Mineo, o comună vecină ai cărei locuitori depind de maternitatea din orașul său.

Într-o școală din oraș, directorul și fostul primar Franco Pignataro explică faptul că numărul elevilor săi a scăzut cu aproximativ o treime în 15-20 de ani. „În ultimii ani, situația s-a înrăutățit cu adevărat”, a spus el, subliniind că tinerii părăsesc masiv Caltagirone pentru că „nu există oportunități de muncă”.

Luca Giarmana, în vârstă de 27 de ani, locuiește în continuare în Caltagirone, dar recunoaște că face parte dintr-o minoritate: din cei treizeci de colegi ai săi din liceu, 90% au plecat și doar unul a avut un copil.

„Acest lucru este legat de un declin general al economiei din ultimii 20 de ani, de dificultatea de a găsi un loc de muncă, de dificultatea de a obține o situație stabilă, condiții care sunt esențiale pentru a decide înființarea unei familii”, rezumă el.

Declinul va cotinua și anul acesta

De ani de zile, Italia s-a confruntat cu scăderea numărului de nașteri, de exemplu de la 534.000 în 2012 la 404.000 în 2020, un an marcat totuși de pandemie.

Pentru 2021, institutul Istat prognozează o nouă scădere la 384.000-393.000 de nașteri, o scădere datorată în principal pandemiei și care de această dată se extinde în întreaga lume, scrie Le Point.

În decembrie și ianuarie, la nouă luni de la sosirea Covid-19 în Italia, nașterile au scăzut cu 10 și, respectiv, 14% pe parcursul unui an.

Ca parte a strategiei sale de stopare a declinului demografic, guvernul lucrează la un proiect de lege care vizează în special introducerea unui ajutor mai generos pentru familiile cu copii și concediul parental mai lung. Cu toate acestea, va dura câțiva ani până când va avea un impact.

Conform studiilor de opinie, cuplurile italiene își doresc în medie doi copii, în timp ce numărul de copii pe femeie se ridica la 1,24 în 2020.

author avatar
Tudor Borcea
284 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger