AcasăȘTIRI EXTERNEItalia: „Dominația Chinei trebuie revizuită”. Enel începe „războiul solar” cu Beijingul în...

Italia: „Dominația Chinei trebuie revizuită”. Enel începe „războiul solar” cu Beijingul în Sicilia

Italia: „Dominația Chinei trebuie revizuită”. Enel începe „războiul solar” cu Beijingul în Sicilia / Foto: printscreen

La poalele muntelui Etna, în orașul Catania din Sicilia, furnizorul de energie Enel a început să construiască o fabrică uriașă pentru a pune capăt dominației Chinei pe piața energiei solare și pentru a sprijini sudul Italiei.

 

Proiectul de extindere de 15 ori a capacității fabricii 3Sun a Enel – care a anunțat recent că va părăsi România anul viitor – este deosebit de relevant în contextul în care Uniunea Europeană încearcă să accelereze trecerea la energia regenerabilă și să pună capăt dependenței sale de gazul rusesc.

Trei sferturi din panourile solare din Europa vin din China

Proiectul este susținut de premierul Italiei, Giorgia Meloni, care și-a preluat mandatul în octombrie și care s-a angajat să stimuleze energia regenerabilă în sudul țării pentru a încerca să ajute această regiune mai săracă a țării.

Până în prezent, ajutorul practic pentru un proiect care va crea aproximativ 1.000 de locuri de muncă a venit din partea UE. Aceasta a furnizat 188 de milioane de euro (197,5 milioane de dolari) din investiția totală de 600 de milioane de euro, iar Enel a contribuit cu restul, informează Canada Today.

Compania spune că producția chineză va fi probabil mai ieftină, deși își propune să umple golul. De asemenea, Enel spune că panourile sale solare sunt mai bune și că, până în 2024, 3Sun va fi cel mai mare producător de panouri solare bifaciale de înaltă performanță din UE. Utilizând o nouă structură de celule solare dezvoltată de Enel Green Power, panourile bifaciale sunt capabile să capteze lumina solară pe două suprafețe și să convertească 30% din lumina solară incidentă în energie electrică, față de o eficiență medie de aproximativ 20%.

„Modulele noastre costă puțin mai mult, dar au o eficiență mai mare, o durată medie de viață mai mare și o degradare mult mai mică decât tehnologiile chinezești”, a declarat Eliano Russo, șeful 3Sun din Catania. Decizia de a amplasa proiectul pe o insulă din extremitatea sudică a Europei a fost luată deoarece Enel a acumulat deja expertiză acolo, a declarat el.

Analiștii spun că fabrici precum cea a Enel sunt esențiale pentru a reduce dependența Europei de China și pentru a se asigura că ambițiile Europei de a crește utilizarea energiei solare nu o fac și mai dependentă. Cifrele Eurostat arată că aproximativ trei sferturi din modulele solare din Europa provin din China.

Nevoia de aprovizionare multiplă cu energie

Germania – pentru care criza din Ucraina, care a scos la iveală dependența sa excesivă de gazul rusesc, este o lecție dură despre nevoia de aprovizionare multiplă – încearcă să își revigoreze industria solară, care s-a prăbușit în urmă cu un deceniu după ce subvențiile guvernamentale pentru acest sector s-au încheiat.

UE în ansamblu își propune să ajungă la aproape 600 de gigawați (GW) de energie solară până în 2030, iar numărul instalațiilor este în creștere. Grupul industrial SolarPower Europe estimează că anul acesta au fost instalate module care ar genera cel puțin 40 GW și că această creștere va depăși 270 GW până în 2025.

Potrivit lui Russo, Europa trebuie să ajungă la o capacitate anuală de producție de panouri solare de 20 GW în următorii trei ani, dacă vrea să evite dependența excesivă de China. Capacitatea de producție a fabricii din Sicilia, în prezent de aproximativ 200 de megawați (MW) pe an, va crește la 3 GW până în iulie 2024.

Enel nu își limitează ambițiile la Europa, deși afirmă că cel puțin 50% din producția siciliană va fi destinată continentului. Compania va construi o instalație similară în SUA, ca parte a unei inițiative mai ample de extindere a capacității sale de producție și de a beneficia de creditele fiscale acordate în temeiul Inflation Reduction Act, promulgată de Joe Biden. De asemenea, compania consideră că America Latină este una dintre cele mai promițătoare piețe noi pentru panourile sale.

Italia: „Dominația Chinei trebuie revizuită”

Până în prezent, China nu a produs în Italia. Președintele chinez Xi Jinping a vizitat capitala siciliană Palermo în 2019, când Italia a devenit prima națiune industrializată care a fost luată în considerare pentru comerț în cadrul Inițiativei Belt and Road a Beijingului.Guvernele italiene ulterioare, inclusiv cel actual, au fost mai puțin deschise față de China. Ambasada Chinei la Roma nu a avut un răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Giorgio Cuscito, analist pentru China la revista geopolitică Limes, a declarat că China a favorizat Sicilia ca „o locație strategică în mijlocul Mediteranei și vizavi de Africa, unde Beijingul are interese comerciale și geostrategice importante”. El a spus că o parte din importanța fabricii Enel și a altor proiecte similare este de a respinge proiecte precum cele chinezești.

„Alternative precum noua gigafactory ar trebui să fie desfășurate pentru a convinge oamenii și întreprinderile din sudul Italiei să respingă viitoarele propuneri care ar putea fi periculoase pentru interesul național”, a spus Cuscito.

Ministrul italian al Energiei și Mediului, Gilberto Pichetto Fratin, a declarat, de asemenea, că dominația Chinei trebuie revizuită și nu a exclus sprijinul public pentru proiectele solare italiene, cu condiția să fie respectate normele UE privind ajutoarele de stat.„Beneficiile nu pot veni toate din străinătate, în acest caz, în esență, din China”. „Este o industrie importantă și ar trebui să urmărim cel puțin o autosuficiență europeană”.

author avatar
Tudor Borcea