AcasăȘTIRI EXTERNEItalia deschide a doua bază pentru avioanele F35 / Comandă uriașă pentru...

Italia deschide a doua bază pentru avioanele F35 / Comandă uriașă pentru SUA

Avioanele F-35 americane, "doborâte" de propria lege a SUA. Cum s-a dat totul peste cap din cauza unei piese chinezeşti

Forțele aeriene italiene urmează să pregătească o a doua bază aeriană pentru a găzdui avioane de luptă americane F-35A , fabricate de producătorul Lockheed Martin (SUA) până la sfârșitul acestui an, pe măsură ce livrările acestor aparate se intensifică, potrivit unor oficiali.

Lucrările sunt în curs de desfășurare la baza aeriană Ghedi din nordul Italiei pentru a permite amplasarea de F-35A și includerea lor în cadrul escadrilei a 6-a a Forțelor Aeriene de la Ghedi, care în prezent zboară cu avioane Tornado.

60 de F-35, comandate de Italia

Săptămâna trecută, primul F-35A care s-a alăturat escadrilei a aterizat la Ghedi, în cadrul unei ceremonii la care au participat cei mai importanți comandanți ai Forțelor Aeriene.

Până în prezent, Italia a primit 16 din cele 60 de F-35 pe care intenționează să le achiziționeze, două dintre acestea fiind implicate în prezent în pregătirea piloților în SUA, iar celelalte 14 fiind bazate pe escadrila 32 a Forțelor Aeriene de la Amendola.

Aeronava, care a zburat la Ghedi, s-a întors la Amendola după ceremonie și va rămâne acolo în timp ce lucrările continuă la Escadrila a 6-a. O a doua aeronavă care urmează să se alăture Escadrilei a 6-a va fi livrată în luna iulie, au declarat Forțele Aeriene, informează Defense News.

„La Ghedi este în curs o reînnoire pe scară largă pentru a-i permite să găzduiască F-35”, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene. „Conform planurilor, baza va fi pregătită până la sfârșitul anului – cu o configurație inițială – pentru a găzdui noul avion”, a adăugat el.

Pe măsură ce noile F-35A livrate vor ajunge la Escadrila a 6-a, avioanele Tornado de la Ghedi vor fi eliminate treptat până în 2027. Forțele aeriene nu au dezvăluit încă modul în care flota sa de F-35A va fi împărțită între Amendola și Ghedi.

Asamblarea finală a F-35 din Italia se realizează la propria linie de asamblare, la baza aeriană Cameri din nordul Italiei. De asemenea, Italia plănuiește să cumpere 30 de F-35B, împărțite în mod egal între Forțele Aeriene și Marina Militară, trei dintre acestea fiind livrate până în prezent Marinei Militare și una Forțelor Aeriene.

author avatar
Tudor Borcea