AcasăȘTIRI EXTERNEItalia. Cea mai veche bancă din lume tranșează soarta directorului general

Italia. Cea mai veche bancă din lume tranșează soarta directorului general

Italia. Cea mai veche bancă din lume tranșează soarta directorului general

Istoria tumultoasă a băncii italiene Monte dei Paschi di Siena (BMPS), cea mai veche din lume, fondată în 1472, ar trebui să cunoască luni un nou episod tensionat, odată cu convocarea unui consiliu de administrație care va trebui să decidă soarta CEO-ului său.

După câteva zile de speculații cu privire la demiterea iminentă a lui Guido Bastianini, în vârstă de 63 de ani, banca a confirmat că pe ordinea de zi a ședinței a fost adăugat un „audit” asupra guvernanței șefului său, inițial dedicat aprobării conturilor.

Comisia Europeană cere restructurare

Potrivit presei italiene, Bastianini, numit în aprilie 2020, este alungat de către stat, principalul acționar al BMPS de la salvarea publică din 2017 și care a cerut o schimbare în fruntea băncii sieneze.

Ministerul Economiei ar dori astfel să dea „un semnal de discontinuitate” în vederea noului plan de redresare a băncii pe care îl negociază cu Comisia Europeană.

Mai multe personalități din lumea politică italiană au intervenit public în favoarea lui Bastianini, în timp ce presa îl citează pe Luigi Lovaglio, 66 de ani, fost CEO al băncii Creval, drept favorit la succesiunea sa, scrie AFP.

Negocierile cu Bruxelles-ul au fost reluate la începutul lunii decembrie și se referă la recapitalizarea băncii, noi reduceri de costuri și o prelungire a termenului de retragere a statului din BMPS, care a expirat la sfârșitul anului trecut.

Banca a rămas în urmă cu planul său de restructurare negociat în 2017 cu Comisia Europeană, în special în ceea ce privește reducerea locurilor de muncă și consolidarea capitalului său.

Un alt eșec, BMPS nu a găsit încă un cumpărător, ceea ce ar fi permis statului italian să scape de cota sa de 64,2% înainte de termenul stabilit de Bruxelles.

Considerată veriga slabă a sistemului bancar italian, BMPS continuă astfel să fie o bătaie de cap pentru guvernul lui Mario Draghi, care este dornic să întoarcă pagina.

Înființată în 1472 la Siena, în Toscana, al cărei pilon economic este, BMPS nu și-a revenit niciodată după achiziția dezastruoasă, în 2007, a Băncii Antonveneta, la dublu față de prețul estimat.

Banca a fost apoi în centrul unui scandal care a implicat echipa sa de conducere, acuzată de fraudă și delapidare. Subminată de criza datoriilor din zona euro din 2008 și sub un munte de datorii – împrumuturi riscând să nu fie niciodată rambursate – banca a acumulat pierderi grele.

Statul a trebuit să intervină cu un ajutor public care i-a costat pe contribuabilii italieni 5,4 miliarde de euro.

author avatar
Tudor Borcea
240 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger