AcasăȘTIRI EXTERNEItalia arde sub caniculă și se transformă în deșert / Producția agricolă...

Italia arde sub caniculă și se transformă în deșert / Producția agricolă este amenințată / Stare de urgență în cinci regiuni

Italia arde sub caniculă și se transformă în deșert / Producția agricolă este amenințată / Stare de urgență în cinci regiuni / Foto: printscreen

Seceta din Italia amenință producția de ulei de măsline, orez risotto și sos de roșii. În timp ce Europa este pe cale să fie lovită de un val de căldură intensă, Italia suferă deja de câteva săptămâni de o secetă fără precedent.

O mare parte din nordul Italiei se confruntă de câteva zile cu o secetă istorică, cea mai gravă pe care a cunoscut-o țara în ultimii 70 de ani.

Stare de urgență în cinci regiuni

Consecințele sunt atât de grave încât guvernul a decis să declare starea de urgență în cinci regiuni italiene, la 4 iulie. Însă agricultura ar putea avea cel mai mult de suferit de pe urma acestei călduri intense.

Unii importatori se așteaptă la o creștere a prețurilor cu peste 50% pentru anumite alimente, cum ar fi orezul și roșiile. În Valea Po, una dintre regiunile afectate de secetă și cunoscută drept „patria orezului Arborio folosit pentru risotto”, agricultorii sunt îngrijorați de o „reducere semnificativă” a producției în acest an, scrie Slate.

În ceea ce privește uleiul de măsline, „producția italiană ar putea fi cu 20 până la 30% mai mică decât anul trecut”, avertizează Kyle Holland, analist la grupul de cercetare de piață Mintec. Potrivit acestuia, ar trebui chiar să ne așteptăm la „o scădere substanțială a ofertei mondiale”, deoarece și alte regiuni ale lumii cunoscute ca mari producătoare de ulei de măsline – cum ar fi Spania – ar putea să-și vadă stocurile diminuate din cauza valurilor de căldură intense.

„Vedem deja că unii măslini nu mai produc fructe, ceea ce se întâmplă doar atunci când nivelul de umiditate din sol este periculos de scăzut”, comentează Kyle Holland. Scăderea producției și, prin urmare, oferta limitată de ulei de măsline, va determina probabil o creștere a prețurilor în lunile următoare”.

„Dacă nu plouă foarte curând, recolta de măsline va fi redusă în mod semnificativ”, spune Walter Zanre, directorul general din Marea Britanie al specialistului în ulei de măsline Filippo Berio.

30% din producția agricolă este amenințată

În fața acestei crize, cumpărătorii își vor căuta probabil stocul în altă parte decât în Italia. „Nu cred că vom primi prea mult din Italia, iar ceea ce vom primi va fi foarte scump”, spune Jason Bull, director general al Eurostar Commodities, care importă orez și roșii din Italia. De asemenea, el subliniază că prețul produselor italiene nu a făcut decât să crească în ultimii doi ani.

„Fermierii spun că nu este zăpadă în Alpi, când de obicei este, râurile seacă, lacurile seacă”, spune Jason Bull. „Încă mai plantează, dar le este teamă că recoltele vor putrezi în sol, deoarece nu există apă pentru a le hrăni”.

De partea italiană, purtătorii de cuvânt ai celui mai mare sindicat al agricultorilor, Coldiretti, au declarat că seceta care afectează țara de la începutul lunii iulie amenință „peste 30% din producția agricolă și jumătate din fermele din Valea Po”. Fermierii din regiunile nordice subliniază, de asemenea, că nu sunt obișnuiți cu o astfel de căldură, spre deosebire de sud, unde sistemele de irigații au fost puse în aplicare de mulți ani.

author avatar
Tudor Borcea
223 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger