AcasăȘTIRI EXTERNEItalia a devenit o colonie chineză

Italia a devenit o colonie chineză

Italia riscă „să moară de inerție” din cauza unui guvern incapabil să ia decizii, lăsând țara să devină o colonie chineză,  a avertizat liderul Ligii, Matteo Salvini.

De un an, „totul este blocat, se ceartă pe orice”, ceea ce a dus la „o problemă dramatică de non-alegere”, fie că este vorba despre justiţie, de compania aeriană Alitalia sau de reforma pensiilor. “Această țară riscă să moară de indecizie. Riscăm să murim de imobilism, din cauza disputelor și a incertitudinilor”, a acuzat Salvini cu prilejul forumului economico-politic The European House-Ambrosetti, organizat la Cernobbio, lângă lacul Como, Lombardia. Fostul om forte al Italiei a denunțat lipsa de viziune politică a guvernului – format în prezent din Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) şi din Partidul Democrat (centru stânga), o administrație care “nu merge nicăieri” – și consideră „inacceptabil” faptul că în Europa, pentru că asta se spune în cancelariile europene, Italia este văzută drept a cincea colonie chineză, calul troian al dictaturii chineze”.

În contextul în care la 20 şi 21 septembrie vor avea loc alegeri în şapte regiuni italiene, Salvini a subliniat că Liga vrea „să redea acestei ţări certitudinile şi un viitor”. “Italia vrea schimbare. Abia aşteptăm să revenim (la putere) să facem şi mai bine ceea ce am făcut destul de bine timp de un an cu aliaţi un pic ciudaţi care la sfârşit au blocat tot. Vrem să transformăm Italia într-o ţară mai modernă, eficientă, fondată pe merit şi competitivitate”, a adăugat Salvini, cu referire la alianţa cu M5S cu care a guvernat din iunie 2018 şi până în septembrie 2019.

Spre deosebire de alte țări, Italia s-a străduit să mențină legături bune cu Beijingul și nu a exclus Huwei de la dezvoltarea rețelei 5G, în pofida presiunilor Washingtonului pe întreaga Uniune Europeană. În plus, ministrul industriei Stefano Patuanelli, membru al M5S, şi-a justificat interesul pentru un acord cu gigantul chinez invocând preţul mai avantajos. „Fiecare euro din investiţiile chineze în infrastructurile sensibile trebuie analizat şi chiar blocat în anumite cazuri”, a mai susținut Salvini.

author avatar
Radu Jacotă Redactor