AcasăȘTIRI EXTERNEIsteria anti-Big Oil nu va salva planeta

Isteria anti-Big Oil nu va salva planeta

Forțarea marilor companii petroliere să devină ecologice nu va salva planeta de impactul crizei climatice. Atâta timp cât lumea depinde de autoturisme, nave și sisteme de încălzire cu emisii de CO2, aceste companii vor fi dispuse să pompeze în continuare țiței oriunde ar fi.

Exxon, BP, Shell sau Chevron sunt ținte perfecte pentru activiștii climatici. Desigur, trebuie să elimine propriile emisii de gaze cu efect de seră și să le combată sau să le compenseze pe cele cauzate de arderea combustibililor pe care îi produc. Și trebuie să își folosească know-how-ul și buzunarele adânci pentru a ajuta la tranziția verde.

Dar concentrarea atacului pe o mână de companii care pompează aproximativ 10% din țițeiul produs pe planetă în fiecare zi nu va inversa creșterea emisiilor globale de dioxid de carbon. Nici cele ale metanului, care are un efect de încălzire mai mare pe termen scurt.

Oriunde ar fi, petrolul pe care aceste companii l-au descoperit va fi produs de cineva, atâta timp cât cererea există și prețurile sunt suficient de mari.

Dacă nu îl pompează singure, îl pot vinde altcuiva. Sau se pot îndepărta, lăsându-l pe seama guvernelor locale, care vor găsi, fără îndoială, alte companii care să le dezvolte, nici ele neaparat supuse aceluiași tip de supraveghere a mediului.

Mulți dintre cei mai mari emițători de dioxid de carbon din lume, precum China, India și Rusia, sunt țări în care companiile petroliere occidentale au o prezență mică sau deloc ca producători sau vânzători.

Și, deși este important să reducem emisiile peste tot, în aceste țări se pot face cele mai mari incursiuni.

O reducere cu 10% a emisiilor Chinei ar reduce volumul de dioxid de carbon pompat în atmosferă aproape la fel de mult ca oprirea lor completă în Marea Britanie, Italia și Franța.

“Greening Big Oil face parte din soluția climatică, dar nu este totul. Nu este nici măcar partea cea mai mare”, comentează analiștii de la Bloomberg.

Până când mașinile electrice fiabile și accesibile sunt disponibile pe scară largă, împreună cu infrastructura pentru încărcarea acestora, va exista întotdeauna cineva dispus să furnizeze combustibil pentru a menține stocul de petrol în funcțiune.

Ca să nu mai vorbim de dependența noastră de încălzirea spațiilor, transportul și o serie întreagă de alte sectoare care depind în prezent de combustibilii fosili.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
238 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger