AcasăȘTIRI EXTERNEIsraelul și Fâșia Gaza reaprind conflictul sângeros. Violențe la graniță. Sunt zeci...

Israelul și Fâșia Gaza reaprind conflictul sângeros. Violențe la graniță. Sunt zeci de răniți! – VIDEO

israelIsraelul și Fâșia Gaza reaprind conflictul sângeros, violențe la graniță. Sunt zeci de răniți! - VIDEO

Zeci de oameni au fost răniți, după un atac al Israelului asupra Fâșiei Gaza. Au fost lansate mai multe raiduri aeriene împotriva protestatarilor palestinieni. Doi palestinieni, inclusiv un băiat de 13 ani împușcat în cap de forțele israeliene, se află într-o stare critică.

Armata israeliană a lansat raiduri aeriene asupra Fâșiei Gaza în urma ciocnirilor dintre soldații săi și protestatarii palestinieni în timpul unei demonstrații care comemora arderea Moscheii Al-Aqsa din Ierusalim din urmă cu 52 de ani. Israelul a lovit patru locuri de producție și depozitare a armelor din Gaza aparținând Hamas, grupul care guvernează enclava palestiniană, a transmis armata israeliană.

Raidurile au avut loc la câteva ore după ce soldații israelieni au deschis focul asupra mulțimilor de tineri palestinieni care protestau la gardul care separă Gaza de Israel.

Zeci de civili răniți

Ministerul palestinian al sănătății a declarat că zeci de oameni au fost răniți, inclusiv un băiat palestinian de 13 ani care a fost împușcat în cap. „Patruzeci și unu de civili au fost răniți”, a declarat ministerul într-un comunicat, potrivit aljazeera.com.

Armata israeliană i-a numit pe protestatari „revoltatori” și a spus că unii au încercat să urce gardul de frontieră și au aruncat „dispozitive explozive” asupra soldaților săi. Militarii au declarat că „au răspuns cu mijloace de dispersare a revoltelor” și au adăugat că un soldat israelian a fost „rănit grav de focul provenit din Gaza”.

Situația s-a tensionat din nou în zonă, la câteva luni de la ultimul conflict sângeros dintre Israel și Hamas care s-a încheiat cu un armistițiu. Timp de 11 zile, Israel a lansat atacuri aeriene asupra palestinienilor ca ripostă la atacul din Gaza. Hamas și alte grupuri au declarat că au luat măsuri după ce forțele israeliene au au luat cu asalt moscheea Al-Aqsa de mai multe ori, inclusiv în cea mai sfântă noapte de Ramadan.

Ajutoarele umanitare, blocate

Cel puțin 260 de palestinieni, inclusiv 67 de copii, și 13 israelieni au fost uciși în luptă. Conflictul s-a încheiat cu o încetare a focului pe 21 mai. Dar reconstrucția din Gaza a încetat, în parte din cauza blocadei paralizante pe care Israelul a menținut-o pe enclavă de când Hamas a preluat puterea în 2007.

Noul guvern israelian, condus de Naftali Bennett, a blocat ajutorul din Qatar, cerând un mecanism pentru a se asigura că Hamas nu beneficiază de numerar. De asemenea, a blocat importul de materiale cheie pentru reconstrucție, cerând în același timp ca Hamas să returneze mai întâi rămășițele a doi soldați uciși într-un război din 2014 și a doi civili israelieni care se credeau în viață.

author avatar
Andreea Vlad
244 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger