AcasăȘTIRI EXTERNEIsraelul revendică atacuri aeriene în Liban, o premieră în ultimii ani

Israelul revendică atacuri aeriene în Liban, o premieră în ultimii ani

Israelul revendică atacuri aeriene în Liban, o premieră în ultimii ani

Forțele aeriene israeliene au revendicat joi, 5 august, primele sale atacuri aeriene din ultimii ani în Liban, spunând că a vizat locațiile de lansare a rachetelor în urma atacului libanez cu rachete de miercuri, care au țintit nordul Israelului.

„Avioanele de luptă ale armatei au vizat locații de lansare și infrastructura de unde au fost lansate rachete în Liban cu scopul terorii”, a scris IDF într-un scurt comunicat.

Ultimele atacuri în Liban au avut loc în 2014

Forțele aeriene israeliene bombardează în mod regulat poziții suspectate ale mișcării islamiste palestiniene Hamas în Fâșia Gaza și efectuează lovituri și în Siria vecină, unde vizează poziții de elemente pro-iraniene.

Dar ultimele sale atacuri aeriene cunoscute în Liban datează din 2014, a confirmat armata israeliană și au avut loc în urma unui schimb de focuri la frontieră.

Trei rachete lansate din Liban, trei lovituri israeliene

Miercuri, trei rachete au fost lansate din sudul Libanului în nordul Israelului: două dintre ele au aterizat pe pământul israelian și a treia nu a trecut granița.

La scurt timp după aceste incidente, IDF a efectuat trei serii de lovituri în Libanul vecin. Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a solicitat trimiterea unui „mesaj puternic” către UNIFIL, Forța interimară a Organizației Națiunilor Unite din Liban, desfășurată în sudul țării la granița cu Israelul, potrivit ministerului apărării.

Prezentă în Liban din 1978, UNIFIL monitorizează frontiera israeliană din 2006 în coordonare cu armata libaneză și supraveghează aplicarea rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate, adoptată după războiul dintre Israel și Hezbollah, mișcarea armată libaneză foarte influentă în sudul Libanului, care nu a comentat atacurile israeliene, scrie Ouest-France.

Comandantul misiunii ONU, generalul Stefano Del Col, a cerut „părților” să „înceteze focul și să facă dovada unei rețineri maxime pentru a evita o escaladare, în special în acecastă zi de comemorare”, a declarat miercuri  UNIFIL, în ziua primei comemorări a exploziei devastatoare din portul Beirut.

La 4 august 2020, explozia a sute de tone de azotat de amoniu a lăsat 214 de morți, peste 6.500 de răniți și a devastat mai multe cartiere din capitala Libanului, o țară cufundată în cea mai gravă criză socio-economică din istoria sa.

 

author avatar
Tudor Borcea
180 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger