AcasăȘTIRI EXTERNEIsraelul, pe picior de război cu Iranul! Ministrul israelian al Apărării: „Atacul...

Israelul, pe picior de război cu Iranul! Ministrul israelian al Apărării: „Atacul va avea loc în doi-trei ani”

iranIsraelul, pe picior de război cu Iranul! Ministrul israelian al Apărării: „Atacul va avea loc în doi-trei ani” / foto: aa.com.tr

Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz le-a spus absolvenților forțelor aeriene că ar putea ataca în curând site-uri nucleare din Iran.

Israelul ar putea ataca siturile nucleare iraniene în doi sau trei ani, a declarat miercuri ministrul israelian al Apărării, în comentarii neobișnuit de explicite cu privire la un posibil conflict între cele două state, relatează Reuters.

Ministrul Apărării din Israel vede un posibil atac în doi-trei ani

„În doi sau trei ani, s-ar putea să traversați cerul spre est și să luați parte la un atac asupra unor situri nucleare din Iran”, a declarat ministrul apărării Benny Gantz în fața cadeților absolvenți ai forțelor aeriene într-un discurs.

Declarația vine după comentariile de luna trecută ale generalului de armată Aviv Kochavi, care a spus că Israelul și SUA vor accelera planurile militare de a contracara Iranul, pe măsură ce acesta își urmărește în mod agresiv agenda nucleară.

Iranul și-a intensificat îmbogățirea cu uraniu, pe măsură ce eforturile de a revigora acordul nuclear din 2015, acum stricat, continuă să eșueze. În prezent are un stoc mare de uraniu îmbogățit la 60%, la un pas de a putea produce o bombă nucleară.

Programul nuclear iranian este mai avansat ca niciodată

Oficiali ONU au vizitat Iranul la începutul acestei luni în efortul de a pune capăt unui impas legat de îmbogățirea sa cu uraniu în trei locuri nedeclarate, dar întâlnirea s-a încheiat fără niciun rezultat.

Conform previziunilor serviciilor de informații militare israeliene pentru 2023, Iranul „va continua pe calea actuală de progres lent” în domeniul nuclear, potrivit ziarului Israel Hayom de duminică.

„Iranul își va schimba politicile doar dacă i se vor impune sancțiuni extreme; atunci ar putea decide să accelereze îmbogățirea până la gradul militar”, se arată în raport, pe care un purtător de cuvânt militar a confirmat că citează evaluări autentice ale serviciilor de informații.

Lumea arabă anunță că e pregătită de război cu Israelul

Tratatul de pace Israel-Iordania pare fragil. Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a declarat că țara sa este pregătită pentru un posibil conflict dacă noul Guvern israelian face presiuni pentru o schimbare a status quo-ului Ierusalimului.

„Dacă vor să intre în conflict cu noi, suntem destul de pregătiți”, a spus el într-un interviu pentru CNN, referindu-se la statutul Ierusalimului. „Întotdeauna vreau să cred că paharul este pe jumătate plin, dar avem anumite linii roșii … Și, dacă Israelul vrea să treacă aceste linii roșii, ne vom ocupa de ea”, a adăugat regele iordanian.

Îngrijorările cu privire la posibilitatea unei escaladări a conflictului palestiniano-israelian, precum și cu privire la viitorul relațiilor Israelului cu vecinii săi arabi, au apărut în contextul în care guvernul din Israelul, condus de Benjamin Netanyahu, se pregătește joi să depună jurământul.

author avatar
Andreea Vlad
913 afisari

15 COMENTARII

  1. Dacă ministrul apărării a anunțat atacul în 2-3 ani înseamnă că acest atac s-ar putea să aibă loc în 2-3 săptămâni sau 2-3 luni. În niciun caz mai târziu.

      • Așteaptă tu să te anunțe exact anul, luna, ziua, ora și minutul atacului. Ai o problemă cu comentariile mele? Ignoră-le!

  2. Bine ca i a anuntat ca si aia sa stie ca daca nu erau nuca tare demult ii spulberau !! Razboaiele astea moderne si nucleare ,dar anuntate frate ca paranghelii!!

  3. daca incarca dronele cu rezidul nuclear de la centrala atomica va cam da cu curul de pamant!

  4. Cate grade sunt azi la voi???la -270 va mai merge razboiul?dar la +2500..….hai nu ma enervati …unul din prietenii mei este LordRayden

  5. Se vorbește de orice, numai de pace nu. Deci 2023 sau 2024 va fi război mondial, ca isi pierd butoanele si puterea dolarului, jidaneii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger