AcasăȘTIRI EXTERNEIsraelul l-a convins pe Biden. Casa Albă lucrează la „opțiunea militară” împotriva...

Israelul l-a convins pe Biden. Casa Albă lucrează la „opțiunea militară” împotriva Iranului

Israelul l-a convins pe Biden. Casa Albă lucrează la „opțiunea militară” împotriva Iranului / Foto: Facebook

Ministrul israelian al apărării Benny Gantz a primit „indicii pozitive” din partea consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, potrivit cărora SUA dezvoltă o opțiune militară împotriva Iranului în paralel cu negocierile privind revenirea la acordul nuclear din 2015, a declarat vineri un oficial israelian de rang înalt din domeniul apărării, în cadrul unui briefing cu jurnaliștii.

De la preluarea mandatului de către președintele Joe Biden, și cu atât mai mult după reluarea discuțiilor indirecte dintre SUA și Iran privind un acord nuclear, Israel a presat administrația de la Washington să prezinte o amenințare militară credibilă împotriva Iranului, subliniind că aceasta este singura modalitate prin care Teheranul va fi mai flexibil în negocieri.

„O amenințare militară americană credibilă”

Gantz s-a întâlnit vineri cu Sullivan la Casa Albă și a discutat despre posibilul acord privind o revenire la acordul nuclear din 2015 și despre activitatea regională a Iranului. Gantz i-a spus lui Sullivan că Israelul se opune acordului nuclear emergent și a reiterat necesitatea unei amenințări militare americane credibile împotriva Iranului, potrivit oficialului israelian.

Oficialul a declarat că Gantz a primit „indicii pozitive” despre o posibilă opțiune militară atunci când l-a presat pe Sullivan pe această temă, dar oficialul nu a dorit să ofere detalii, informează Axios.

„Simțim că există o traiectorie de aprofundare și întărire a capacităților împotriva Iranului, iar americanii înțeleg în profunzime că acest lucru le va da iranienilor un stimulent pentru a fi mai pragmatici în privința acordului nuclear și le va întări poziția”, a declarat oficialul.

Oficialul israelian din domeniul apărării a adăugat că, chiar dacă se semnează un acord nuclear, este important să se creeze o amenințare militară americană credibilă împotriva Iranului pentru a-l descuraja să își continue agresiunea în regiune. Oficialul a subliniat, de asemenea, că Israelul își va păstra libertatea de a acționa împotriva Iranului chiar dacă se va ajunge la un acord.

Casa Albă nu a răspuns imediat la întrebările privind o posibilă opțiune militară, dar purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat că „Sullivan a subliniat angajamentul de neclintit al președintelui Biden față de securitatea Israelului” 9…) „Ei au discutat despre angajamentul SUA de a se asigura că Iranul nu va obține niciodată o armă nucleară și despre necesitatea de a contracara amenințările venite din partea Iranului și a reprezentanților cu sediul în Iran”, a adăugat Watson.

Oficialul israelian a declarat că impresia pe care Gantz a avut-o în urma întâlnirii sale cu Sullivan a fost că nu există un termen limită care să dicteze luarea deciziilor administrației Biden cu privire la acordul nuclear cu Iranul.

„Aceasta nu este o afacere încheiată. Israelul vede încă mult loc pentru a face o diferență și chiar pentru a încerca să facă acordul mai lung și mai puternic”, a declarat oficialul israelian.

Gantz a salutat seria de lovituri aeriene ale armatei americane împotriva milițiilor pro-iraniene din Siria din ultimele zile și i-a spus lui Sullivan că este important ca SUA să continue să folosească forța împotriva activității maligne a Iranului în regiune, chiar dacă negocierile nucleare continuă să aibă loc, a mai spus oficialul israelian.

Statele Unite au trimis miercuri răspunsul lor la comentariile Iranului privind proiectul de acord al UE care ar restabili acordul nuclear. Nu este clar dacă va exista o nouă rundă de negocieri.

author avatar
Tudor Borcea