AcasăȘTIRI EXTERNEIsraelul înainte de toate –Biden nu va schimba viețile palestinienilor

Israelul înainte de toate –Biden nu va schimba viețile palestinienilor

Joe Biden s-a angajat să schimbe cursul conflictului israeliano-palestinian.Restabilirea plăților de ajutor către palestinieni, suspendată sub Donald Trump, a marcat începutul. Deși o astfel de atitudine ar putea fi interpretată ca un semn pozitiv într-o nouă direcție, analiștii nu se așteaptă la schimbări semnificative.

Statele Unite vor dona 150 de milioane de dolari Societății Națiunilor Unite de Ajutor pentru Refugiații Palestinieni (UNWRA), iar 75 de milioane de dolari vor fi alocați pentru proiectele de dezvoltare din Fâșia Gaza și Cisiordania, a anunțat recent secretarul de stat Anthony Blinken. Se vor utiliza încă 10 milioane USD pentru măsurile de consolidare a păcii între palestinieni și israelieni – esențiale pentru planul lui Biden de a reconstrui sprijinul și contactele politice cu palestinienii și a facilita o soluție în “două state”. Israelienii și palestinienii trebuie să trăiască în „prosperitate, securitate și libertate”, a subliniat Blinken. Este o schimbare de paradigmă în comparație cu mandatul lui Trump. Fostul președinte a încetat aproape tot ajutorul financiar acordat palestinienilor în 2018 și a sprijinit guvernul Netanyahu într-un grad fără precedent pe probleme critice, precum așezările israeliene.

Primează problemele israeliene

În timpul campaniei sale electorale, Biden și-a reiterat tendința pentru un stat palestinian și a promis că va redeschide misiunea Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP) din Washington DC și consulatul SUA la Ierusalim pentru afaceri palestiniene. Cu toate acestea, experții nu văd o imagine mai largă în abordarea americană. Administrației Biden îi lipsește o viziune coerentă a conflictului care ar modifica semnificativ situația palestinienilor, a declarat Nader Hashemi, directorul Centrului pentru Studii din Orientul Mijlociu de la Universitatea din Denver. „Casa Albă are o viziune majoră pentru Israel. Acesta este punctul de plecare al administrației Biden în gândirea față de  palestinieni. Problemele de securitate israeliene primează”, a precizat el pentru Al Jazeera. Astfel, “politica lui Biden este o simplă continuare a sprijinului necondiționat oferit de fiecare administrație americană de la fondarea Israelului”. Statele Unite nu vor folosi enorma lor pârghie diplomatică și economică pentru a forța Israelul să acorde concesii palestinienilor pentru a respecta dreptul international. Cererea lui Blinken de a oferi „drepturi egale” pentru palestinieni nu va schimba realitatea relației SUA-Israel și remarcile sale au fost doar „cosmetice și nesubstanțiale” și nu ar trebui luate în serios. Biden declarase că nici nu va inversa decizia administrației Trump de a muta ambasada SUA la Ierusalim, nici suveranitatea Israelului asupra înălțimilor Golan ocupate.

Relația cu Netanyahu: continuare nu resetare

S-a discutat mult despre o potențială fractură în relația Biden-Netanyahu, dar această presupunere este falsă. „Faptul că președintele Biden și-a întârziat apelul telefonic către Netanyahu după ce a intrat în Casa Albă a fost perceput de mulți că premierul israelian și-a pierdut favorurile Statelor Unite. Cu toate acestea, acest gest nu trebuie exagerat.  Atâta timp cât interesele și factorii ideologici care au modelat relațiile SUA-Israel sunt încă în vigoare, Washingtonul sub conducerea lui Joe Biden este puțin probabil să-și schimbe poziția față de Israel în mod semnificativ”  a spus Yaniv Voller, analist politic la Universitatea din Kent.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
217 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger