AcasăȘTIRI EXTERNEIsraelul a cheltuit 788 milioane de dolari pe vaccinuri și ar putea...

Israelul a cheltuit 788 milioane de dolari pe vaccinuri și ar putea dubla această sumă în viitor

Israelul a cheltuit 788 milioane de dolari pe vaccinuri și ar putea dubla această sumă în viitor

Israelul a cheltuit până acum 2,6 miliarde de shekeli (788 milioane de dolari) pentru vaccinurile împotriva Covid-19 și intenționează să plătească o sumă similară pentru mai multe doze, în viitor, a declarat marți Ministerul Sănătății.

Informația, care nu a fost făcută publică până acum, a ieșit la iveală după ce președintele Comisiei de finanțe din Knesset (parlamentul unicameral israelian), deputatul Moshe Gafni, a cerut ministerului să furnizeze cifrele.

Un reprezentant al ministerului sănătății a declarat Comisiei că statul israelian a plătit 2,6 miliarde de shekeli diferiților producători de vaccinuri și că s-au alocat 2,5 miliarde suplimentar pentru a plăti mai multe unități de vaccin în viitor.

Moshe Gafni, din Partidul Torah al Iudaismului Unificat (ultraortodox), a lăudat campania de vaccinare în curs, spunând că Israel „este înaintea tuturor țărilor din lume, slavă Domnului”. „Ne bucurăm că vaccinurile funcționează și că este posibil să începem revenirea la normalitate”.

Israelul a cumpărat aproximativ 15 milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, iar Comisia a aflat că unele nu vor fi utilizate. Luna trecută, Israelul a suspendat livrările de vaccin excedentar împotriva Covid-19 către un grup de țări prietene, în timp ce autoritățile examinează dacă stă în puterea primului ministru Benjamin Netanyahu să dispună mutarea.

Rapoarte anterioare au indicat că statul evreu a plătit 23,5 dolari pe doză de vaccin Pfizer/BioNTech, în timp ce noua sumă pare să indice că costul este mult mai mare. Motivul discrepanței nu este deocamdată clar.

Comisia de finanțe din Knesset a aprobat, de asemenea, transferul a 1.973 miliarde de shekeli (598 milioane dolari) către Ministerul Sănătății pentru a finanța alte aspecte ale răspunsului la pandemie.

Cea mai mare parte, 1.349 miliarde, este destinată finanțării continuării testelor virale, a investigațiilor epidemiologice și a carantinelor, dintre care unele se află în facilități administrate de stat.

Vaccinurile, plătite mai scump decât UE și SUA

Prețurile vaccinurilor raportate de Washington Post și BBC în decembrie indică faptul că Israelul a plătit mult mai mult pentru vaccinul Pfizer decât Statele Unite sau Uniunea Europeană.

În ianuarie, radiodifuzorul public Kan a raportat că Israelul plătea companiilor farmaceutice Pfizer/BioNtech și Moderna 47 dolari de persoană pentru fiecare vaccin cu două doze.

De atunci, Israelul a comandat milioane de doze suplimentare de vaccin, în principal de la Pfizer, care produce inocularea cu două doze pe care țara o folosește pentru campania sa națională de imunizare.

Suma semnifică faptul că prețul mediu al fiecărei doze de vaccin de la cele două companii a fost de aproximativ 23,50 dolari, mai mare decât suma pe care Pfizer a declarat-o inițial că vor costa injecțiile, potrivit raportului.

Prețul mai mare se datorează faptului că Israelul a mers repede să cumpere un număr mare de vaccinuri și să le livreze rapid pentru a menține campania de vaccinare la viteză ridicată.

Washington Post a raportat la acea vreme că Statele Unite plăteau doza Pfizer/BioNTech cu 19,50 dolari, în timp ce blocul UE-27 plătea 14,76 dolari.WP a citat prețurile vaccinului Moderna la 15 dolari pe doză pentru SUA și 18 dolari pe doză pentru UE.

Israel s-a alăturat cu întârziere liniei de vaccin Pfizer, după State Unite, Canada și Japonia.

Netanyahu și-a lăudat în mod repetat eforturile personale ca fiind unul dintre principalele motive pentru care Israelul a reușit să obțină cantități mari de vaccinuri împotriva coronavirusului atât de repede.

 

author avatar
Tudor Borcea
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger