AcasăȘTIRI EXTERNEIsraelienii și-au doborât singuri o dronă

Israelienii și-au doborât singuri o dronă

Israelienii și-au doborât singuri o dronă

IDF (Tsahal, armata Israelului) confirmă că scutul antirachetă Iron Dome a doborât un UAV al Armatei în timpul crizei din Fâșia Gaza.

Se pare că sistemul Iron Dome, (Domul de Fier) în ciuda eficacității excelente de peste 90%, a fost implicat într-un incident nefericit în timpul crizei recente din Fâșia Gaza când a doborât o dronă a Israelului.

Nu se cunosc informații cu privire la cum s-a ajuns ca Iron Dome să dobore o dronă a Armatei Israelului. Cert e că Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au confirmat incidentul.

Un purtător de cuvânt al IDF a confirmat pentru Haaretz că Iron Dome a doborât o dronă proprie. Incidentul este în curs de investigare, iar ancheta va stabili dacă accidentul a avut loc ca urmare a unei erori umane. Este vorba de o dronă Skylark produsă de cei de la Elbit, scrie Defense România.

Nu este clar nici când a avut loc incidentul și nici câte drone a distrus Iron Dome în timpul celor 11 zile de confruntări dintre Israel și grupările teroriste din Gaza, Hamas și Jihadul Islamic Palestinian.

Cert e că aceste grupări au folosit sisteme UAV în atacurile lor. Hamas a confirmat spre exemplu că a utilizat drone kamikaze în timpul atacurilor împotriva Israelului.

Și o dronă lansată de Iran

În ceea ce privește dronele doborâte de Domul de Fier, pe lângă accidentul în care a fost doborâtă drona Israelului sau cele lansate de grupările teroriste, de menționat și că premierul Benjamin Netanyahu a confirmat acum o săptămână că pe 18 martie sistemele de apărare ale Israelului au doborât și o dronă înarmată care a fost lansată de către Iran, stat ce sprijină atât financiar cât și militar Hamas.

Tot săptămâna trecută, Israelul şi Hamas, mişcarea islamistă la putere în Fâşia Gaza, au anunţat că au aprobat un acord de încetare a focului. Acordul vine după 11 zile de confruntări.

Israel și Hamas, aproape două săptămâni de confruntări violente

Ostilităţile au început pe 10 mai, cu un tir de de rachete al Hamas asupra Israelului în semn de „solidaritate” cu sutele de palestinieni răniţi în ciocnirile cu poliţia israeliană pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt loc al islamului, unde le-a fost restricţionat accesul.

După aceste atacuri, Israelul a lansat o operaţiune menită să reducă capacităţile militare ale Hamas prin intensificarea atacurilor aeriene asupra Fâşiei Gaza, o enclavă cu o populaţie de două milioane de locuitori aflată sub blocadă israeliană de aproape 15 ani.

La rândul lor, grupările Hamas şi Jihadul Islamic au lansat un număr record de peste 4.300 de rachete asupra Israelului, care are un scut antirachetă ce a făcut posibilă interceptarea a 90% din aceste proiectile.

Crime de război în Gaza?

Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU organizează joi, 27 mai, o reuniune specială pentru a discuta despre crearea unei comisii internaționale de anchetă privind abuzurile drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate și în Israel.

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, vrea să verifice dacă clădirile vizate de armata israeliană în enclava palestiniană au realmente utilizate în scopuri militare.

Loviturile armatei israeliene asupra Fâșiei Gaza ar putea constitui crime de război, a declarat Bachelet, subliniind că nu a primit dovezi care să ateste utilizarea în scopuri militare a clădirilor vizate de IDF.

Dacă armata israeliană a redus capacităţile militare ale Hamas prin uciderea mai multor comandanţi din departamentele tehnic şi de informaţii şi prin distrugerea infrastructurii sale, mişcarea armată islamistă a reuşit în mod simbolic, potrivit analiştilor, să readucă în centrul atenţiei conflictul israeliano-palestinian.

După 11 zile de conflict armat cu Israelul, mișcarea islamistă palestiniană Hamas a estimat că a obținut o „victorie” după încetarea focului, armistițiu făcut sub egida Egiptului, dar principalul său succes este acela de a-și fi marginalizat și mai mult rivalii din Autoritatea Palestiniană condusă de Mahmud Abbas.

 

 

author avatar
Tudor Borcea