AcasăȘTIRI EXTERNEIsraelienii decid viitorul politic al lui Netanyahu. Este vaccinat „Bibi” împotriva înfrângerii?

Israelienii decid viitorul politic al lui Netanyahu. Este vaccinat „Bibi” împotriva înfrângerii?

Israelienii decid viitorul politic al lui Netanyahu. Este vaccinat „Bibi” împotriva înfrângerii?

Cu un solid capital dat de palmaresul său în lupta împotriva epidemiei Covid-19, premierul israelian Benjamin Netanyahu este favoritul în alegerile legislative care au început, marți, în Israel, al patrulea scrutin de acest fel oganizat în doi ani. Cu toate acestea, „Bibi” trebuie să se confrunte cu mai mulți adversari de dreapta care și-au propus să-l îndepărteze de la putere, după 12 ani de mandat. 

De data aceasta, miza scrutinului, ai cărui actori  principali sunt Netanyahu (71 de ani) , şi adversarul său Yair Lapid (57 de ani), fost ministru al Finanțelor, se va rezuma la un duel între cei pro și cei anti-Netanyahu (care este și judecat pentru corupție).

Dacă premierul israelian poate conta în continuare pe aproape același bloc de dreapta – alcătuit din partidul său, Likud și mișcările religioase – care reușiseră să împiedice formarea coalițiilor centriste și laice în timpul ultimelor alegeri legislative, tabăra care i se opunea a devenit mai puternică.

Unde se regăsesc mișcările de centru , conduse de Yair Lapid, precum și partidele arabe și de stânga, și chiar Avigdor Liberman, liderul partidului ultranaționalist „Israel Beiteinou”.

Dar acest front îi include și pe fostul ministru al Apărării, Naftali Bennett, care conduce formațiunea religioasă „Yamina” de aripă dreaptă, și fosta figură a partidului Likud, Gideon Saar, fondatorul partidului „Tikva Hadasha”.

Totul se joacă la dreapta

Ce au în comun acești anti-Netanyahu de dreapta și de extremă dreaptă este că toți au ajuns, la un moment dat în cariera lor politică, în rândurile principalului partid de dreapta, Likud. Au lucrat chiar direct cu sau în slujba lui Benjamin Netanyahu, aflat la putere din 2009, înainte de a lucra toți trei ca miniștri într-unul din numeroasele sale guverne.

„Pentru Benjamin Netanyahu, totul se joacă în principal pe dreapta, deoarece centrul de greutate al politicii israeliene se află la dreapta, de câteva decenii. Stânga s-a prăbușit atât de mult încât doar pe cealaltă parte a eșichierului politic găsim o abundență de candidați care se unesc împotriva lui”, explică Frédéric Encel, lector la Science Po și autor al Atlasului geopolitic al Israelului (Autrement), intervievat de France 24.

Gideon Saar, 30 de ani în umbra lui Netanyahu

Ultimul care s-a alăturat frontului anti-Netanyahu, Gideon Saar, în vârstă de 54 de ani, a trântit ușa partidului Likud în decembrie, după 30 de ani de servicii loiale, denunțând un partid redus la „un cult al personalității lui Netanyahu”. Apoi și-a fondat mișcarea, numită „Tikva Hadasha” (Noua Speranță), care se pretinde a fi liberală de centru-dreapta, dar care este în mod explicit anti-Netanyahu.

Acuzându-l pe actualul prim-ministru că își pune interesele personale peste cele ale statului evreu, fosta stea în ascensiune a partidului Likud a promis, pe tot parcursul campaniei, că va refuza să adere la o coaliție condusă de fostul său mentor.

„Acest Likudnik de modă veche, destul de popular în vechiul său partid, este un naționalist intransigent, poate chiar mai mult decât Benjamin Netanyahu, în special fiind mai incisiv asupra mai multor chestiuni referitoare la palestinieni sau Hezbollah, subliniază Frédéric Encel. El se înscrie în linia dreap a partidului Likud, care a fost întotdeauna un partid laic, chiar dacă Benjamin Netanyahu l-a blocat într-o alianță electorală câștigătoare cu ultraortodocși așkenazi și sefarzi.

„Gideon Saar poate spera să obțină un număr destul de substanțial de voturi, ultimele sondaje prezic că va câștiga între 10 și 12 locuri din cele 120 din Parlament, cu alte cuvinte, ar putea fi, matematic, de neocolit pentru a forma o coaliție de dreapta și să-l jeneze pe Netanyahu”.

Pentru a-și atinge scopurile, Gideon Saar încearcă să-i seducă pe alegătorii de dreapta care i-au întors spatele lui Benjamin, urmărit în justiție în trei cazuri de corupție, încercând în același timp să convingă alegătorii de centru-stânga că doar o nouă coaliție de dreapta și centriști ar putea să-l înlăture pe primul-ministru de la putere.

Partidul Likud, favorit în sondaje

Până în prezent, ultimele sondaje acordă partidului Likud primul loc cu aproximativ treizeci de locuri în Knesset (Parlamentul izraelian), urmat de formația Yesh Atid („Există un viitor”) a centristului Yair Lapid și de partidele de dreapta conduse de Gideon Saar și Naftali Bennett cu aproape zece locuri fiecare.

Grație unei bune gestionări a epidemiei Covid-19 și vaccinării, salutate în întreaga lume, gesturilor în favoarea Israelului acordate de administrația Trump și apropierii de patru țări arabe , Benjamin Netanyahu pare invincibil și rămâne favoritul sondajului.

Chiar dacă este deseori contestat, „Bibi” este perceput ca singurul lider israelian, nu în sensul probității, ci în cel de protector al națiunii, care este astăzi.

Naftali Bennett, rivalul nuanțat

De partea sa, „baronul” dreptei naționaliste și religioase, Naftali Bennett, (48 de ani), este mai nuanțat în ceea ce privește problema viitorului politic al lui Benjamin Netanyahu, chiar dacă consideră că a stat în funcție de prea mult timp. Scopul său declarat este de a deveni el însuși prim-ministru al Israelului, dar nu respinge posibilitatea de a lucra cu liderul Likud într-o coaliție. Chiar dacă relațiile sale personale cu Netanyahu sunt execrabile.

„La sfârșitul zilei, vor fi fie Bennett, fie Netanyahu”, le-a promis în repetate rânduri alegătorilor săi , în timp ce i-a asigurat că partidul său Yamina nu se va alătura unei coaliții conduse de un partid de stânga sau de centristul Yaïr Lapid.

„Naftali Bennett, care își asumă o practică religioasă destul de strictă, deși are o formă extrem de modernă, este în fruntea partidului care a devenit vârful de lance în coloniile israeliene și el rămâne compatibil cu Netanyanhu ”, precizează Frédéric Encel. „Se poate găsi într-o poziție de rege pentru a forma un guvern de coaliție cu el”.

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea