AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael: “Vaccine nation”, în linie dreaptă pentru alegeri

Israel: “Vaccine nation”, în linie dreaptă pentru alegeri

Israel organizează  alegerile parlamentare, marți, 23 martie, a patra oară în mai puțin de doi ani, de data aceasta având loc pe fundalul unei intense campanii de vaccinare împotriva Covid-19, care a devenit un argument valoros pentru premierul în exercițiu, Benjamin Netanyahu.

2 martie 2020: virusul începe să treacă prin Orientul Mijlociu când israelienii sunt chemați la urne pentru a treia oară în câteva luni, după un nou eșec al părților de a conveni asupra unui guvern.Israelul, care avea atunci o mână de cazuri de contaminare, a organizat primele alegeri majore din lume în timpul pandemiei. Secțiile de votare speciale pentru alegătorii suspectați de infectare sunt înființate sub supravegherea personalului în costume de protecție speciale, făcând ca buletinul de vot să arate ca ficțiune științifică, comentează AFP. Un an mai târziu, Israelul revine la urne, iar virusul este încă acolo. Dar, de data aceasta, guvernul conduce o campanie viguroasă de vaccinare datorită unui acord care a asigurat o aprovizionare rapidă de doze către laboratoarele Pfizer / BioNTech, în schimbul datelor biomedicale cu privire la efectele vaccinului.

“Laboratorul lumii”

În fruntea “laboratorului lumii”, cum îi place să-și numească țara, se află premierul Netanyahu, cel mai durabil șef de guvern din istoria Israelului, cu cincisprezece ani la putere. Și el  joacă cartea la maximum , chemându-și susținătorii din „Națiunea vaccinului”, o altă caracterizare cu priză la public. În vârstă de 71 de ani și judecat pentru corupție într-o serie de cazuri care au declanșat proteste împotriva sa, Benjamin Netanyahu și-a lansat campania fiind primul vaccinat, în direct la televizor.Astăzi, mai mult de patru milioane de israelieni (45% din populație) au primit cele două doze de vaccin Pfizer într-o țară altfel criticată pentru că a oferit o inoculare limitată palestinienilor. În ultimele trei scrutinuri, Likud (de dreapta) al lui Netanyahu terminase aproape la egalitate cu partidul centrist „Albastru-Alb” al fostului șef al armatei Benny Gantz. Spunând că vrea să “unească țara” pentru a face față epidemiei, Gantz a format în sfârșit în primăvara lui 2020 un guvern de coaliție cu Netanyahu. Dar acest cabinet a rezistat timp de șapte luni înainte de a se dizolva – de unde noile alegeri. Și, de data aceasta, sprijinul lui Gantz este în cădere liberă. Drept urmare,  Netanyahu are nu un adversar, ci trei: centristul Yair Lapid, conservatorul Gideon Saar și reprezentantul dreptei radicale, Naftali Bennett. Ultimele sondaje îl recunosc pe Netanyahu în pole position, cu 27 până la 30 de locuri din 120 în Knesset (Parlament).

Abu Yair

Dar „israelienii sunt extrem de sceptici cu privire la aceste ultime alegeri care ar putea sfârși printr-un nou impas politic”, notează Yohanan Plesner, directorul Institutului Democrat din Israel (IDI), evocând o „oboseală electorală”. În starea actuală a intențiilor de vot, Netanyahu și aliații săi din dreapta religioasă nu au suficient sprijin pentru a atinge pragul majorității (61 de locuri), nici chiar Yair Lapid, ceea ce ar putea face din Naftali Bennett un jucător important în negocieri.  O altă noutate pentru aceste alegeri: acordurile de normalizare din ultimele luni dintre Israel și țările arabe (Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Sudan, Maroc), un succes diplomatic pe care Netanyahu,  criticat în stradă pentru gestionarea sa economică a pandemiei, încearcă, de asemenea, să-l valorifice.Prim-ministrul a mărit numărul de călătorii în orașele arabe, un electorat care îi este rezistent din punct de vedere istoric, asigurând că normalizarea va aduce noi oportunități minorității arabe (20%) și chiar lăudându-se că este numit în mod familiar „Abu Yair” – „Tatăl lui Yair” (în arabă), prenumele fiului său …

author avatar
Bogdan Borcea