AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael strigă victoria dar e o problemă: mii de rachete rămân pe...

Israel strigă victoria dar e o problemă: mii de rachete rămân pe mâna Hamas

Israel strigă victoria dar e o problemă: mii de rachete rămân pe mâna Hamas

Armata israeliană a lovit puternic grupurile teroriste din Fâșia Gaza după atacul asupra Ierusalimului, dar admite că nu a putut împiedica tirul de rachete palestiniene.

Informațiile militare israeliene nu sunt încă în măsură să evalueze durata încetării focului dintre Israel și grupul terorist Hamas după recentul conflict de 11 zile.

Deși IDF a dat o lovitură serioasă capacităților militare ale Hamas, i-a subminat strategiile fundamentale atacând rețeaua sa de tuneluri subterane din Fâșia Gaza, recunoaște că grupul terorist are încă mii de rachete în arsenalele sale și ar putea decide cu ușurință să le folosească din nou.

Cu puțin timp înainte de intrarea în vigoare a încetării focului, șeful operațiunilor IDF, generalul-maior Aharon Haliva, a declarat că operațiunile israeliene vor fi considerate un succes pentru Israel dacă vor permite instaurarea a cinci ani de calm în Gaza.

Însă oficialii serviciilor de informații au declarat săptămâna trecută că nu este vorba de o estimare a duratei de încetare a focului, ci de un timp pentru a evalua rezultatul campaniei, denumită operațiunea Gardianul Zidurilor.

În același mod în care războiul de șase zile din 1967 a fost un succes militar copleșitor pentru Israel, dar a fost totuși urmat de un atac surpriză șase ani mai târziu, armata a avertizat că, în ciuda victoriilor tactice și strategice ale operațiunii Gardianul Zidurilor, este posibil ca lupta împotriva Hamas să nu fi produs descurajarea durabilă pe care o speră Israelul.

Hamas a plătit un preț mare

De-a lungul luptelor, gruparea teroristă s-a definit ca un protector al Ierusalimului – lansând primul baraj de rachete în capitală ca răspuns la ciocnirile violente dintre  musulmani și poliția israeliană – reușind, de asemenea, să exacerbeze disensiunea tot mai mare între israelienii evrei și arabi, inspirând atacuri asupra civililor și soldaților israelieni din Cisiordania, aducând atenția internațională asupra cauzei palestiniene și ucigând 11 civili în Israel.

Costul pentru Hamas a fost ridicat: în timpul conflictului, Israelul a ucis o serie de agenți de rang înalt, inclusiv mai mulți membri-cheie ai aripii sale de cercetare și dezvoltare, și a lovit aproximativ 30 de instalații de producție a rachetelor, ceea ce va face mult mai dificil pentru gruparea teroristă de a-și reînnoi armamentele. Militarii israelieni au interceptat, de asemenea, toate dronele – fie vehicule aeriene fără pilot sau submarine autonome – lansate de Hamas, precum și alte câteva aflate la sol înainte de a putea fi desfășurate.

Și, poate cel mai important, IDF a distrus peste 100 de kilometri de tuneluri Hamas în Fâșia Gaza, pe care Israelul le-a numit „metroul”. Acest lucru a făcut inutilizabilă o mare parte din infrastructura subterană a grupului terorist – aproximativ o treime, conform estimărilor militare – și demonstrat agenților Hamas că sunt vulnerabili la atacuri în buncărele lor subterane.

Capacitatea Israelului de a lovi în mod consecvent ținte subterane a fost remarcată și de Hezbollah în Liban, care își menține propriul complex subteran masiv de tuneluri și buncăre.

Război via inteligența artificială

Informațiile militare au jucat un rol cheie în operațiunea împotriva tunelurilor Hamas, identificând în prealabil țintele și găsind altele în timpul conflictului în sine. Acest lucru a fost făcut parțial datorită ceea ce se numește HUMINT, informațiile provenite din surse umane în special cele colectate de palestinienii din Gaza și trimise agenților IDF. Dar în acest conflict, capacități avansate de calcul au jucat un rol cheie.

Pentru prima dată într-o bătălie, o mare parte a efortului a fost asistată de programele de inteligență artificială ale militarilor, făcându-l „primul război al inteligenței artificiale” al IDF, potrivit Israelului.

Aceste capabilități avansate au fost folosite pentru a trece prin sită cantitățile inimaginabile de date pe care serviciile de informații militare le interceptează și colectează în Gaza – apeluri telefonice, mesaje SMS, imagini CCTV, imagini din satelit și o gamă largă de captatori diferiți – pentru a le transforma în informații utilizabile: unde se află, spre exemplu, un comandant Hamas la un moment dat.

Pentru a oferi o idee despre amploarea cantității de date colectate, armata a spus că estimează că orice punct din Fâșia Gaza a fost fotografiat de cel puțin 10 ori pe zi în timpul conflictului.

Drama victimelor civile

Acest lucru a permis serviciilor de informații militare nu numai să ucidă câteva zeci de agenți la nivel înalt din Hamas și Jihadul Islamic Palestinian, al doilea grup terorist ca mărime din Fâșia Gaza, ci și să facă acest lucru cu un număr redus de victime civile.

În timpul luptelor, 253 de palestinieni au fost uciși, inclusiv 66 de minori. IDF susține că majoritatea celor uciși erau membri ai grupurilor teroriste și că unii au fost loviți nu de lovituri israeliene, ci de rachete rătăcite din Gaza care nu au trecut frontiera și au căzut din nou în Fâșie. cel puțin opt civili fiind uciși în acest fel.

Dar armata israeliană recunoaște, de asemenea, că și civili au fost uciși de focul israelian, deși afirmă că s-au depus eforturi considerabile pentru a reduce la minimum victimele civile, în măsura în care a fost posibil.

A fost necesară contactarea directă a persoanelor care se aflau în clădirile ce urmau să fie atacate și anularea loviturilor atunci când prea mulți civili erau prezenți în zonă.

Doar 10% din arsenalul de rachete a fost distrus

Serviciile de informații militare s-au străduit să localizeze și să distrugă arsenalele a mii de rachete și obuze de mortier ale Hamas și ale Jihadului Islamic. Însă au fost dificultăți și această situație a permis grupurilor teroriste să arunce peste Israel peste 4.300 de proiectile din Fâșia Gaza, dintre care 680 au căzut înainte de frontieră, în timp ce alte 280 au aterizat în mare.

Aceasta se explică în mare parte că Hamas a găsit diferite modalități de a-și ascunde platformele de lansare, fie ascunzându-le sub prelate, fie în interiorul clădirilor cu acoperiș detașabil, scrie Times of Israel.

În timp ce armata israeliană a avut mai mult succes în distrugerea sistemelor cu lansare multiplă, mai avansate, ale Hamas, eliminând aproximativ 40% din aceste baterii, militarii recunosc că au distrus doar aproximativ 10% din arsenalul de rachete Hamas în luptele actuale.

Drept urmare, mii de rachete, inclusiv cele cu rază lungă de acțiune, rămân în posesia Hamas, deși estimările precise ale IDF  cu privire la dimensiunea arsenalului grupului terorist sunt clasificate.

Deși grupurile teroriste din Fâșia Gaza au desfășurat cel puțin trei atacuri de succes cu rachete antitanc – unul de către Jihadul Islamic și două de la Hamas – IDF a reușit să localizeze și să distrugă un număr mare din aceste arme precise și mortale, reducând numărul de lansatoare de la câteva zeci la mai puțin de zece, conform estimărilor militare.

Spre deosebire de rachete și mortiere, rachetele ghidate antitanc rămân o armă dificil de produs pe plan intern, lăsând Hamas și Jihadului Islamic doar opțiunea de a le introduce în Fâșia Gaza, o operațiune dificil de realizat, dat fiind faptul că Israelul și-a intensificat semnificativ eforturile pentru a contracara o asemenea amenințare.

Pe plan defensiv, serviciile de informații militare și-au îmbunătățit și capacitatea de a prezice lovituri antitanc, trimitând alerte soldaților în teren atunci când riscă să fie loviți, bazându-se în parte pe evaluări ale programelor de informații.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
227 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger