AcasăȘTIRI EXTERNERăzboiul pixelilor. Ce a decis Google Maps legat de Israel și Fâșia...

Războiul pixelilor. Ce a decis Google Maps legat de Israel și Fâșia Gaza

Israel și Fâșia Gaza, în ceață pe Google Maps. Războiul pixelilor/ Foto: Facebook

De ce Fâșia Gaza, unul dintre cele mai dens populate locuri din lume, este neclară pe Google Maps?

Este o problemă care a fost evidențiată de cercetătorii care folosesc informații open-source, disponibile publicului – inclusiv date de cartografiere – pentru a localiza atacurile și a documenta distrugerile î conflictul israeliano-palestinian.

De fapt, o mare parte din Israel și din teritoriile palestiniene apar pe Google Earth sub forma de imagini satelitare de rezoluție joasă, chiar dacă sunt disponibile imagini de calitate superioară de la companiile de satelit.

În aceste imagini abia se pot vedea mașinile în orașul Gaza, în timp ce, prin comparație, în imaginile satelitare în Phenian, capitala Coreei de Nord și unul din cele mai secrete orașe din lume, mașinile se văd clar și sunt posibile de distins persoane.

Tehnică vitală

Imaginile via sateliți au devenit un element vital în raportarea conflictelor, dar există și îngrijorarea disponibilității imaginilor detaliate care poate compromite securitatea.

În cea mai recentă confruntare din Orientul Mijlociu, anchetatorii caută să coroboreze locațiile focului de rachete și clădirile vizate din Gaza și Israel, folosind sateliți.

Însă ei nu obțin pe Google Maps imagini prin saltelit de înaltă rezoluție din Israel și din teritoriile palestiniene, scrie BBC.

Între timp, pe Google Earth, cea mai utilizată platformă de imagine, cele mai recente imagini pentru Gaza au o rezoluție mică și, prin urmare, neclară.

„Cea mai recentă imagine a Google Earth este din 2016 și arată ca un coș de gunoi. Am mărit o zonă rurală aleatorie din Siria și a avut peste 20 de imagini făcute de atunci, cu o rezoluție foarte mare”, a scris pe Twitter Aric Toler, jurnalist pentru Bellingcat.

Google afirmă că obiectivul său este să „mențină reîmprospătate în mod regulat imaginile din locurile dens populate”, dar acest lucru nu a fost cazul cu Gaza.

Până anul trecut, guvernul SUA a restricționat calitatea imaginilor din satelit pe care companiile americane au fost autorizate să le furnizeze cu titlu comercial.

Favoruri pentru Israel

Amendamentul Kyl-Bingaman (KBA) a fost introdus în 1997 pentru a răspunde problemelor de securitate invocate de Israel.

Chiar dacă decizia se referea doar la Israel, restricția s-a aplicat și asupra imaginilor teritoriilor palestiniene.

KBA a limitat calitatea imaginii, astfel încât un obiect de dimensiunea unei mașini să fie aproape vizibil sub forma unei imagini foarte neclare, în timp ce orice este mai mic este foarte greu de identificat.

„Noi, Israelul am prefera întotdeauna să fim fotografiați la cea mai mică rezoluție posibilă”, a declarat Amnon Harari, șeful programelor spațiale la Ministerul Apărării din Israel, anul trecut.

„Este întotdeauna de preferat să fii văzut neclar, mai degrabă decât precis”, a adăugat el.

Nu este neobișnuit că situri precum bazele militare au fost estompate – dar KBA a fost singurul caz în care o zonă atât de largă era supusă unei astfel de restricții.

Cu toate acestea, odată ce furnizorii din afara SUA, precum compania franceză Airbus, au reușit să furnizeze aceste imagini la o rezoluție mai mare, SUA au fost supuse unei presiuni crescânde pentru a pune capăt restricțiilor sale.

În iulie 2020, amendamentul KBA a fost abandonat iar acum guvernul SUA permite companiilor americane să ofere imagini de calitate mult mai ridicate ale regiunii (astfel încât obiectele de dimensiunea unei persoane să poată fi ușor reperate). Israel a denunțat această decizie estimând că va fi în avantajul grupărilor Hamas și Hizbollah pentru a lovi mai precis cu rachete ținte israeliene.

„Motivația inițială a fost științifică”, spune Michael Fradley, arheolog la Universitatea din Oxford și unul dintre academicienii care au militat cu succes pentru modificarea amendamentului KBA.

„Aveam nevoie de acces la rezoluție înaltă asupra teritoriilor palestiniene ocupate comparabil cu ceea ce folosim în alte părți ale regiunii”.

De ce e neclară Gaza?

BBC a vorbit cu Google și Apple (ale căror aplicații de cartografiere prezintă și imagini din satelit). Apple a declarat că lucrează pentru a-și actualiza hărțile în curând la o rezoluție mai mare.

Google a indicat că imaginile sale provin de la o gamă largă de furnizori și ia în considerare „oportunități de reîmprospătare a imaginilor prin satelit pe măsură ce imaginile cu rezoluție mai mare devin disponibile”. Dar a adăugat că nu are „planuri de partajat în acest moment”.

„Având în vedere importanța evenimentelor actuale, nu văd niciun motiv pentru care imaginile comerciale din această zonă ar trebui să fie în continuare degradate în mod deliberat”, a declarat Nick Waters, un investigator open-source pentru Bellingcat.

Cine face imaginile

Platformele publice de cartografiere, precum Google Earth și Apple Maps, se bazează pe companii care dețin sateliți pentru a furniza imagini.

Maxar și Planet Labs, două dintre cele mai mari, pun acum la dispoziție imagini de înaltă rezoluție ale Israelului și Gaza. Aceste imagini de calitate mult mai înaltă pot dezvălui detalii până la jumătate de metru sau mai puțin.

„Ca urmare a modificărilor recente aduse reglementărilor SUA, imaginile Israelului și Gaza sunt furnizate la o rezoluție de 40 cm”, a declarat Maxar într-un comunicat. Planet Labs a confirmat către BBC că furnizează imagini la o rezoluție de 50 cm.

Anchetatorii open-source, totuși, se bazează foarte mult pe software-ul de cartografiere gratuit și nu au adesea acces direct la aceste imagini de înaltă rezoluție.

Imaginile prin satelit sunt utilizate în mai multe scopuri, inclusiv urmărirea defrișărilor și a incendiilor forestiere, precum și investigarea abuzurilor asupra drepturilor omului din întreaga lume.

author avatar
Tudor Borcea
574 afisari

3 COMENTARII

  1. si nimeni nu vede ca centrul Bucurestilor apare pe ggglll maps ca fiind „cartieru evreiesc”
    -ne confunda orasul cu Ierusalimu!!!!!!!!!

    • Bineinteles! Le apartine! Daca nu ma crezi vezi ce declara Shimon Peres al 9lea presedinte al israelului, prim ministru, etc
      Https: //m. youtube. com/
      watch?v=ohtU7x6dKb8

  2. e politicaly corect sa manipulezi si hartile satelitare ca asa vor neomarxistii!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger