AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael și arma nucleară. Premierului i-a scăpat porumbelul din gură / „Aceste...

Israel și arma nucleară. Premierului i-a scăpat porumbelul din gură / „Aceste capacități ne țin în viață”

Israel și arma nucleară. Premierului i-a scăpat porumbelul din gură / „Aceste capacități ne țin în viață” / Foto: printscreen

Premierul israelian Yair Lapid a făcut o rară aluzie la arsenalul de arme nucleare al țării, în condițiile în care statul evreu este suspectat pe scară largă că deține astfel de arme.

Exprimându-se la un eveniment care a marcat schimbarea conducerii Comisiei pentru Energie Atomică a țării, Lapid s-a referit la capacitățile defensive și ofensive ale Israelului, precum și la ceea ce a numit „alte capacități” ale acestuia – înțelese ca fiind o referire la armele nucleare.

„Aceste alte capacități ne țin în viață”

„Arena operațională din domul invizibil de deasupra noastră este construită pe capacități defensive și capacități ofensive, precum și pe ceea ce mass-media străină tinde să numească „alte capacități”. Aceste alte capacități ne țin în viață și ne vor ține în viață atâta timp cât noi și copiii noștri vom fi aici”, a declarat Lapid.

Se crede în general că Israel deține câteva sute de arme nucleare, dezvoltând tehnologia în anii 1960. Spre deosebire de majoritatea statelor presupuse a fi dotate cu arme nucleare, Israelul nu și-a declarat niciodată oficial posesia acestora.

În schimb, Israelul urmărește o politică de „opacitate” – ceea ce înseamnă că liderii israelieni, atunci când au fost presați, au preferat să facă doar referiri indirecte sau ambigue la arme nucleare, scrie CNN.

Prima declarație de acest fel a fost făcută la începutul anilor 1960 de către ministrul Apărării de atunci, Shimon Peres, care a spus că Israelul „cu siguranță nu va fi primul care va introduce arme nucleare în regiune”.

Mai recent, fostul prim-ministru Ehud Olmert a părut să recunoască capacitatea nucleară a țării atunci când a enumerat Israelul, alături de SUA, Rusia și Franța, ca având arme nucleare, deși ulterior a încercat să retragă comentariile, făcute la televiziunea germană.

Și Benjamin Netanyahu s-a referit odată la Israel ca la o „putere nucleară” în timpul unei prezentări în fața cabinetului său, înainte de a se corecta și a spune „putere energetică”.

author avatar
Tudor Borcea
1.646 afisari

7 COMENTARII

  1. „Aceste capacități ne țin în viață” -aia spune si Iranul,
    o fi o chestie cu ” I „,
    sa intrebam la Islanda.

  2. Asa este.Si Iranul detine armament nuclear.Din pacate memoria omenirii este scurta.Cu mai multi ani in urma s-a facut publica lista tarilor membre ale .clubului nuclear’.

  3. Arme moderne NU inseamna arme nucleare.Voi ganditi un pic? Bomba cu plutoniu este din 1940.Adica 80de ani chiar asa prosti sunt savantii au stat degeaba?E ca si cand vii sa te dai smeker acum cu un avion Spitfire….sau Mitsubishi Zero……..sau cu un aparat foto cu film din 1940.Ce kakat faci cu armele nucleare daca folosesti asa ceva dispari.
    Vrei sa ameninti cu asa ceva esti un maimutoi primitiv.Daca-ti creste peste noapte nivelul apei cu100metri ce faci? Dar daca ai vreo 70de grade afara si nu ploua cum o duci?Daca ai nonstop cutremure de gradul10cum e?Sau niste meteoriti cat CasaPoporului? Deja mi-e scarba de prosti…maimutza si cimpanzeul au gasit un kalasnikov si vor sa cucereasca Africa….o sa-i manance viermii de vii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger