AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael şi-a extins "operaţiunea" din Gaza: o ploaie de rachete. Azi-noapte, au...

Israel şi-a extins „operaţiunea” din Gaza: o ploaie de rachete. Azi-noapte, au fost cele mai puternice atacuri!

Au fost explozii la granița dintre Israel și Fâșia Gaza, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 spre 28 octombrie 2023, imediat după ce Israel a anunțat că a extins operațiunea terestră.

În același timp, Hamas a atacat orașele israeliene de la granița cu Gaza.

Comunicațiile de telefonie și Internet, întrerupte

Bombardamentele s-au intensificat asupra fâșiei, în timp ce comunicațiile de telefonie și internet au fost întrerupte. Hamas a anunțat tiruri intense de rachete către orașe din sudul Israelului.

Al Jazeera citează aripa militară a Hamas, Brigăzile al-Qassam, care a declarat că se confruntă cu o incursiune terestră a forțelor israeliene în Fâșia Gaza. În declarația Hamas, preluată de rețea, se afirmă că au loc „ciocniri violente” în apropiere de Beit Hanoun, în partea de nord a Fâșiei Gaza, și de Bureij, în centru, potrivit Times of Israel.

Potrivit autorităților din zonă, au avut loc cele mai puternice bombardamentele de la începutul conflictului, iar atacurile au venit atât de pe mare, cât și din aer și terestru. Oficialii israelieni au ținut totuși să sublinieze că nu este o ofensivă pe scară largă, ci rămâne doar o incursiune limitată.

Casa Albă a evitat să comunice dacă Israelul a informat Statele Unite înainte ca Forțele de Apărare Israeliene să anunțe vineri extinderea operațiunii terestre în Gaza.

Au îndemnat civilii să plece în sud

Israelul a îndemnat încă o dată civilii din nordul Fâșiei Gaza să plece spre sud. ecretarul general al ONU, Antonio Gueterres, a postat pe X cu puțin timp în urmă pentru a cere încetarea focului, spunând că „acesta este un moment al adevărului”.

„Repet apelul meu pentru o încetare a focului umanitară în Orientul Mijlociu, eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor și livrarea de provizii vitale la scara necesară. Toată lumea trebuie să își asume responsabilitățile.

Acesta este un moment al adevărului. Istoria ne va judeca pe toți”, a postat Antonio Gueterres.

author avatar
Andrei Ștefan