AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael și-a ales cel de-al 11-lea președinte al țării

Israel și-a ales cel de-al 11-lea președinte al țării

Israel și-a ales cel de-al 11-lea președinte al țării

Laburistul Isaac Herzog, în vârstă de 60 de ani, a fost ales președinte al statului Israel, miercuri, 2 iunie, de către deputați, în mijlocul unei crize politice și a orelor unui ultimatum pentru a forma un guvern de coaliție. Herzog îl înlocuiește astfel pe Reuven Rivlin în această funcție mai mult onorifică.

Fostul lider al Partidului Muncii și președintele Agenției Evreiești, Isaac Herzog, devine al unsprezecelea președinte al statului evreu și îl înlocuiește pe Reuven Rivlin în acest post în mare parte onorific.

Herzog a fost ales cu 87 de voturi pentru contra a 26 pentru adversara sa, Miriam Peretz, educatoare fără experiență politică, dar o figură populară în societatea israeliană, mamă a doi fii uciși în lupte.

Funcția de șef de stat în Israel este apolitică și în mare parte ceremonială, în timp ce puterea executivă rămâne în mâinile primului ministru. Cu toate acestea, președintele poate acorda grațieri.

„Buji” și „Bibi”

„Îmi iau pe umeri responsabilitatea grea pe care mi-o acordați ”, a spus Isaac Herzog, poreclit „Buji”, într-un discurs televizat după ce au fost anunțate rezultatele. „Voi fi președintele tuturor, voi construi punți între diferitele părți ale societății noastre”.

Avocat de profesie, Herzog i-a mulțumit adversarei sale, „eroina israeliană”, „pentru că a fost un simbol și o inspirație pentru toți cetățenii israelieni”. „Îi întind mâna în speranța unei colaborări fructuoase pentru binele societății israeliene”, a adăugat el. Primul ministru Benjamin Netanyahu, poreclit „Bibi”, care i-a fost cândva adversar politic, l-a felicitat pe Herzog și i-a urat „un mare succes în numele tuturor cetățenilor israelieni”.

Alegerea președintelui israelian vine pe fondul unor negocieri politice aprinse. Oponenții lui Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru al statului Israel, au termen până miercuri, 2 iunie,  la 23:59 (20:59 GMT) pentru a-și depăși diferențele ideologice și a anunța un acord de coaliție, în vederea încheierii crizei politice de doi ani.

Dacă centristul Yair Lapid nu reușește să formeze un guvern înainte de termenul limită, parlamentul va avea trei săptămâni pentru a conveni asupra unui nou candidat. În caz de eșec, Israelul va organiza alte alegeri, al cincilea scrutin în aproximativ doi ani

 

author avatar
Tudor Borcea
497 afisari

2 COMENTARII

  1. Sa nu fii ciufut ca Bibi si sa nu ni ia cu holocast ca nu a fost nici un holocast o stii si iel ie doar un paravan sionist doar de a obtini miliardi si mili ardi di dolari si miliardi di armi cari aduci si mai multa teama la oamenii din zona orientului.

  2. Sper domnul Ițic sef al partidul Mucii sa fie un pasnic sa nu mai faca genocid printri palestini ca Bibi inca di pi vriemea Clinten.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger