AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael: sfârșitul erei Netanyahu?

Israel: sfârșitul erei Netanyahu?

Negocierile politice s-au intensificat duminică în Israel cu câteva zile înainte de un termen-limită cheie pentru formarea unei coaliții de guvernare, care ar putea marca sfârșitul erei lui Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru din istoria țării.

Iar rapoartele mass-media arată că liderul opoziției, Yair Lapid, este a proape de a înființa o coaliție care să pună capăt celor 12 ani de domnie a lui Netanyahu.

După încheierea conflictului dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, pe 21 mai, Lapid a intensificat negocierile  în încercarea de a forma un nou guvern.

Mandatul său, primit la începutul lunii mai de către președintele Reuven Rivlin, se desfășoară până miercuri, 2 iunie, la ora 23.59 local (20.59 GMT).

În fruntea formațiunii centriste Yesh Atid („Există un viitor”), Lapid a fost însărcinat să formeze guvernul –  după eșecul lui Benjamin Netanyahu, care se confruntă cu un proces pentru corupție într-o serie de cazuri –  pentru a aduna numărul necesar de deputați.

Guvern de unitate națională sau puci?

La sfîrșitul războiului de 11 zile dintre guvernul Hamas în Gaza și armata israeliană, tensiuni în Ierusalimul de Est și ciocniri, chiar revolte, în orașele iudeo-arabe din Israel, vine ideea „unui guvern al unității naționale”. Dar pentru a-l forma, Lapid trebuie să reunească de fapt 61 de deputați din cei 120 din Knesset, parlamentul israelian.

El se bazează pe sprijinul stângii, a centrului și a două formațiuni de dreapta, însumând 51 de deputați –  de unde sprintul final pentru a încerca să convingă formațiunea  radicală Yamina de dreapta a lui Naftali Bennett (7 locuri) și a deputaților arabi să-l susțină.

O astfel de grupare diversă ar putea fi fragilă, mai ales că deputații arabi(cetățeni palestinieni din Israel) au opinii politice diferite și sunt greu de mulțumit. Acordul l-ar impinge pe Netanyahu spre ușa de ieșire, dar se pune întrebarea dacă zarurile sunt aruncate.

“Îndoielile se vor menține până în ultimul moment”, a titrat duminică, Yediot Aharonot, cel mai vândut ziar din Israel, care se așteaptă ca Naftali Bennett să se alăture coaliției anti-Netanyahu. Pentru Haaretz, publicație de stânga, “guvernul schimbării anti-Netanyahu încă nu este un fapt împlinit”. Cotidianul de dreapta Israel Hayom denunță un „puci” pentru a pune capăt erei Netanyahu, susținut de „reprezentanții Hamas”.

După patru alegeri în mai puțin de doi ani care nu au reușit să decidă între Benjamin Netanyahu și rivalii săi, opoziția este „mai aproape ca niciodată” de a-l elimina de la putere, spune Gayil Talshir, profesor de științe politice la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Netanyahu ar fi încercat să profite de escaladarea militară cu Hamas pentru a submina ideea unui „guvern de schimbare” susținut de parlamentari arabi și „a pus o presiune enormă asupra lui Naftali Bennett pentru a se alătura taberei de dreapta”.

Dar aceste strategii și lupte de culise par din ce în ce mai greu de dus la îndeplinire, chiar și pentru un politician versat precum Netanyahu. Un politician care a stat prea mult timp la putere și nu se vede în afara ei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
454 afisari

1 COMENTARIU

  1. Obama a fost foarte princiar ca a fost intelegator cu un taran. Trebuia inlaturat in 2011.Uite unde a ajuns orientul si are in continuare ciocul mare pe Onu. Sper ca democratii sa nu-i mai permite injosirea presedintelui in Congres.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger