AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael se pregătește să lovească Iranul / Ce este „Adir”, viitorul coșmar...

Israel se pregătește să lovească Iranul / Ce este „Adir”, viitorul coșmar al Republicii Islamice

Israel se pregătește să lovească Iranul / Ce este „Adir”, viitorul coșmar al Republicii Islamice

Având în vedere dezvoltarea continuă a programului nuclear al Iranului, forțele aeriene israeliene (IAF) au dezvoltat o nouă capacitate pentru a putea zbura cu avioanele de luptă „invizibile” F-35 din Israel către Republica Islamică fără a fi nevoie de realimentare în aer.

Dezvoltarea reprezintă un impuls pentru capacitățile IAF și vine în contextul în care armata israeliană și-a intensificat pregătirile pentru un viitor atac împotriva capacităților nucleare din Iran.

Bomba „Adir”, viitorul coșmar al iranienilor

În plus, IAF a integrat recent o nouă bombă de o tonă în arsenalul de armament folosit de F-35 (cunoscută în IAF sub numele de Adir) care poate fi transportată în compartimentul intern de armament al avionului fără a pune în pericol semnătura radar invizibilă a acestuia.

Se spune că bomba – fabricată de Rafael Advanced Weapons Systems – este autonomă și protejată împotriva sistemelor de bruiaj și de război electronic. Bomba a fost folosită recent într-o serie de teste IAF, ale căror rezultate au fost prezentate ministrului apărării Benny Gantz, scrie The Jerusalem Post.

În ultima lună, IAF a organizat patru exerciții de amploare care au simulat atacuri împotriva Iranului. Primul exercițiu a inclus confruntarea cu sistemele iraniene de radare și de detectare, precum cele care protejează instalațiile sale nucleare.

Cel de-al doilea a inclus simularea unor zboruri de luptă cu rază lungă de acțiune – în acest caz către destinații din Europa. Celelalte exerciții au inclus măsuri defensive împotriva armelor cibernetice și a sistemelor de război electronic, mijloace care ar putea fi folosite de Iran pentru a submina o operațiune militară israeliană.

Bennett amenință Republica Islamică

Vestea progresului în pregătirea militară a venit la doar o zi după ce premierul Naftali Bennett a declarat în fața Comisiei pentru afaceri externe și apărare din Knesset că strategia Israelului față de Iran s-a schimbat în ultimul an și că „acționează împotriva creierului. și nu doar împotriva armelor sale, așa cum a fost în ultimii ani”.

În timpul recentelor manevre militare, IAF a exersat, de asemenea, cooperarea între avioanele de luptă de generația a cincea, precum F-35, și avioanele de generația a patra, cum ar fi modelele mai vechi F15 și F-16 ale Israelului. Avioanele au exersat schimbul de informații, misiuni și multe altele.

„Sistemele de rachete sol-aer ale Iranului și radarele sunt aglomerate și nu reprezintă singura provocare”, a declarat un oficial din domeniul apărării. „Trebuie să putem ataca ținte care sunt semnificative și atacul trebuie să fie capabil să provoace pagube importante. Există mai multe ținte în Iran la diferite distanțe”.

author avatar
Tudor Borcea
975 afisari

3 COMENTARII

  1. Borcea, „nu reprezintă singura provocare”? Adica le provoaca la duel, sau cum? Bre, „challenge” se traduce prin „problema”, „dificultate”, „situatie dificila” si doar rar, in functie de context, „provocare”. Probabil ca tu traduci „He challenged the findings” ca „a provocat rezultatele” in loc de „a contestat”, dar dupa nume n-ar fi de mirare sa zici si „Dumnezeu atotstivuitorul”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger