În total, în mai, aproximativ 4.400 de rachete au fost lansate împotriva teritoriului israelian din enclava palestiniană Fâșia Gaza.
Statul evreu se pregătește pentru ce este mai rău. Israel nu dorește un război cu Hezbollahul libanez, dar se pregătește să fie atacat cu un număr record de aproximativ 2.000 de rachete pe zi dacă va izbucni un conflict armat între cele două tabere, a declarat duminică, 17 octombrie, un înalt oficial militar.
„Domul de Fier” nu poate filtra tot
În urma protestelor puternice din luna mai, în Ierusalimul de Est, mișcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâșia Gaza, a lansat salve de rachete către marile orașe din Israel, care a replicat imediat, rezultând 11 zile de război.
În total, aproximativ 4.400 de rachete au fost lansate pe teritoriul israelian din enclava palestiniană, depășind ritmul ultimului război (2006) cu Hezbollah, unde un număr similar de rachete au fost lansate din Liban, dar într-o perioadă de timp de o lună, conform IDF (armata israeliană).
Scutul antirachetă „Iron Dome” al Israelului, aflat în funcțiune timp de aproximativ un deceniu, a interceptat majoritatea rachetelor lansate în mai din Gaza, dar puțin sub 300 dintre ele au căzut în zonele populate din Israel. Drept urmare, orașe precum metropola Tel Aviv sau Ashdod (sud) au suferit „cel mai mare număr de tiruri” de la crearea țării, a declarat generalul israelian Uri Gordin.
De 5 ori mai multe rachete
„Dacă ar exista un conflict sau un război cu Hezbollah, ne-am aștepta să fie de cel puțin cinci ori mai multe rachete lansate în fiecare zi din Liban în Israel. Asta ar însemna între 1.500 și 2.500 de rachete”, a declarat Gordin, șeful „Home Front Command” (HFC), scrie BFM.TV.
Înființată în 1992, după primul război din Golf, această ramură a armatei israeliene este responsabilă cu apărarea civilă, adică este responsabilă de pregătirea țării în caz de amenințări, conflicte sau dezastre. În 2006, HFC a fost criticat pentru răspunsul său în timpul războiului cu Hezbollahul libanez, soldat cu peste 1.200 de morți de partea libaneză, în mare parte civili, și 160 de partea israeliană, în majoritate militari.
Acest război a servit ca un „semnal de alarmă” pentru HFC care de atunci și-a consolidat unitățile de legătură, desfășurate astăzi în cele 250 de municipalități israeliene pentru a oferi ajutor în caz de atacuri, subliniază Uri Gordin.