AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael recunoaște că a ucis 5 copii în Fâșia Gaza, după ce...

Israel recunoaște că a ucis 5 copii în Fâșia Gaza, după ce a dat vina pe palestinieni

Israel recunoaște că a ucis 5 copii în Fâșia Gaza, după ce a dat vina pe palestinieni / Foto: printscreen

Un atac al IDF, armata israeliană, a ucis cinci copii în Fâșia Gaza, au recunoscut oficialii, după ce inițial au dat vina pe organizația Jihadul Islamic.

Imediat după moartea lor, în ultima zi a recentei confruntări dintre Israel și Gaza, ofițerii israelieni de rang înalt au declarat că cei cinci copii au fost probabil uciși de o rachetă a Jihadului Islamic lansată greșit, la o zi după ceea ce inițial a fost considerat un incident similar.

Copiii plătesc cu viața

Oficiali israelieni din domeniul apărării au confirmat ulterior că Israelul a fost responsabil pentru moartea a cinci minori uciși în ultima zi a ostilităților recente cu Jihadul Islamic din această lună. O anchetă a armatei privind incidentul, care a avut loc la 7 august în cimitirul Al-Faluja, la est de Jabalya, a ajuns la concluzia că minorii au fost uciși de o lovitură aeriană israeliană, au confirmat mai multe surse din domeniul apărării, scrie Haaretz.

Imediat după moartea lor, mai mulți ofițeri de rang înalt au declarat că cei cinci au fost uciși cel mai probabil de o rachetă a Jihadului Islamic, lansată greșit.

După un incident similar petrecut cu o zi înainte în tabăra de refugiați de la Jabalya, în care au fost uciși opt civili, inclusiv copii, o anchetă a IDF a concluzionat că tragedia a fost de fapt provocată de o rachetă a Jihadului Islamic ratată. Palestinienii au susținut că cei opt au fost uciși de Israel, dar armata a publicat rapid dovezi care indică faptul că aceștia au fost uciși de fapt de Jihadul Islamic.

„Nu am efectuat nicio lovitură în acea zonă, nici în zonele urbane și nici în acel moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, Ran Kochav, la scurt timp după incidentul din tabăra de refugiați.

Șeful Direcției de Operațiuni a armatei, generalul-maior Oded Bassuk, a declarat la rândul său că „pe baza evaluărilor serviciilor de informații, se poate concluziona că a fost vorba de un incident autoprovocat. Am putut vedea că racheta a lovit o casă palestiniană”.

A doua zi, IDF a publicat ceea ce a declarat că este dovada rachetei ratate. Imaginile au arătat mai multe rachete lansate, iar una, încercuită cu roșu, cădea în jos. Armata a susținut că această rachetă a explodat în interiorul Fâșiei Gaza.

Dar în cazul incidentului de la cimitir, în ciuda evaluărilor lor neoficiale, ofițerii superiori ai IDF nu au făcut niciodată comentarii publice cu privire la cine a fost responsabil.

Operațiunea Breaking Dawn

Cele cinci victime erau Jamil al-Din Nijm (3 ani), Jamil Ihab Nijm (13 ani), Mohammad Nijm (16 ani), Hamed Nijm (16 ani) și Nathmi Karsh (15 ani). Potrivit Consiliului Norvegian pentru Refugiați, trei dintre ei participaseră la un program de sprijin pentru victimele traumelor din Fâșia Gaza.

Unitatea purtătorului de cuvânt al IDF a precizat că, în timpul celor trei zile de lupte, denumite Operațiunea Breaking Dawn, armata a acționat pentru a apăra securitatea țării și, prin urmare, „a atacat ținte militare ale Jihadului Islamic în Fâșia Gaza”. În timpul operațiunilor sale, „IDF a depus toate eforturile rezonabile pentru a minimiza, pe cât posibil, daunele aduse civililor și proprietăților civile”. Armata investighează toate acțiunile sale din timpul operațiunii, continuă comunicatul, iar incidentul de la cimitir este încă în curs de investigare.

author avatar
Tudor Borcea