AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael pune toate tunurile pe palestinieni. Bombardamente atroce în Fâșia Gaza

Israel pune toate tunurile pe palestinieni. Bombardamente atroce în Fâșia Gaza

Israel pune toate tunurile pe palestinieni. Bombardamente atroce în Fâșia Gaza

Israelul bombardează, vineri, Fâșia Gaza cu atacuri aeriene și focuri masive de artilerie care lovesc această enclavă palestiniană dens populată, unde escaladarea militară din ultimele zile cu islamiștii Hamas îngreunează bilanțul morților și al răniților.

Armata israeliană ainformat că 160 de avioane, în zbor simultan, simultan, au efectuat un atac masiv asupra unei rețele de tuneluri săpate de grupul terorist Hamas sub orașul Gaza, în noaptea de joi spre vineri jurul miezul nopții, în cadrul celei mai importante operațiuni a Tsahal (IDF, forțele armate israeliene) de la începutul actualei escalade israeliano-palestiniene.

În timpul operațiunii aeriene, care a durat aproape 40 de minute, aproximativ 450 de rachete au fost lansate către 150 de ținte din nordul Gaza. Militarii declară că încă lucrează pentru a determina amploarea daunelor aduse infrastructurii subterane, despre care purtătorul de cuvânt al IDF, Hidai Zilberman, a declarat că este un „atu strategic” pentru Hamas.

Pe lângă atacul aerian, tancurile israeliene, artileria și infanteria de la frontiera Fâșiei Gaza au tras asupra țintelor Hamas, ai cărei combatanți au ieșit în timpul atacului pentru a ataca ținte israeliene, a spus Zilberman.

Sute de obuze

El a precizat faptul că trupele terestre au rămas pe partea israeliană a frontierei și nu au făcut o incursiune în Fâșia Gaza, contrar unor afirmații anterioare cu privire la un desant izraelian în enclavă.

În total, aproximativ 500 de obuze de artilerie precum și 50 de obuze de tancuri, au fost trase în timpul acestui bombardament. Palestinienii din Gaza au declarat că atacul israelian a fost îngrozitor și a durat mai mult de o oră, ucigând numeroase persoane, deși încă nu a fost precizat un număr exact.

De la începutul acestei noi escalade a violenței, luni, peste 119 palestinieni, inclusiv 31 de copii, au fost uciși în Fâșia Gaza, iar 830 de persoane au fost rănite, potrivit unui ultim raport al ministerului local al Sănătății.

Iron Dome e chiar de fier

În Israel, unde scutul antirachetă Iron Dome a interceptat aproximativ 90% din cele peste 1.800 de rachete lansate săptămâna aceasta de Hamas din Fâșia Gaza, numărul morților a crescut la opt iar sute de persoane au fost rănite.

Armata israeliană a masat, joi, tancuri și vehicule blindate de-a lungul teritoriului palestinian, din care trupele israeliene s-au retras unilateral în 2005. Ministerul Apărării a dat undă verde armatei pentru a  mobiliza, dacă este necesar, mii de rezerviști.

La scurt timp după miezul nopții, purtătorul de cuvânt al armatei a anunțat că soldații israelieni se află acum pe teritoriul Gaza, înainte de a reveni asupra informației, evocând „o problemă de comunicare internă”.

Pentru a spori confuzia, trei rachete au fost lansate, joi seară, din Liban către Israel, dar au căzut în Mediterana, potrivit armatei. Potrivit unei surse militare libaneze, proiectilele au fost trase dintr-o zonă aflată lângă o tabără de refugiați palestinieni.

În fața intensificării conflictului dintre Israel și Hamas, Consiliul de Securitate al ONU urmează să organizeze duminică o reuniune virtuală publică. Reprezentanții Israelului și ai palestinienilor sunt așteptați să participe, la fel ca și trimisul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, care săptămâna aceasta a spus că se teme că escaladarea ar putea duce la „un război la scară largă”.

author avatar
Tudor Borcea
997 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger