AcasăȘTIRI EXTERNEOfensiva pregătită de Israel împotriva palestinienilor. Operațiunea „Gardianul zidurilor”, pedeapsa lui Netanyahu!

Ofensiva pregătită de Israel împotriva palestinienilor. Operațiunea „Gardianul zidurilor”, pedeapsa lui Netanyahu!

Israel pregătește ofensiva majoră împotriva Hamas. F-35 intră în joc. Operațiunea „Gardianul zidurilor”, pedeapsa lui Netanyahu/ Foto: Facebook

Ofensiva pregătită de Israel împotriva palestinienilor. Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a declarat că gruparea palestiniană islamistă Hamas (pe numele ei Harakat al-Muqawama al-Islamiyya Hamas) „va regreta” atacurile cu rachete și că luptele vor dura „mai multe zile”. „Toate bombele noastre au o destinație precisă”, a spus Gantz. El reafirmă obiectivul urmărit de Israel – loviturile în Fâșia Gaza au scopul „de a slăbi grav grupul terorist Hamas”.

În acest sens, Israelul pregătește Operațiunea „Gardianul zidurilor”. Este pedeapsa lui Netanyahu, spun jurnaliștii de la Tel Aviv. La rândul lui, Gantz a adăugat că operațiunea, intitulată „Gardianul Zidurilor”, va dura probabil câteva zile. Avioanele israeliene, forțele terestre și navele au bombardat posturile, structurile și luptătorii Hamas și ai Jihadului Islamic.

„Obiectivul operațiunii este de a lovi Hamas cu maximă duritate, de a o slăbi și de a o face să regrete decizia sa de a lansa rachete asupra Israelului”, a declarat Gantz. El le-a vorbit reprezentanților presei din apropierea unei baterii a sistemului israelian de apărare antiaeriană Iron Dome (Domul de Fier), amplasat în sudul țării.

„Toate bombele au o destinație specifică. Vom continua în următoarele ore și în următoarele zile. Este greu de estimat în acest moment cât va dura”, a explicat benny gantz

F-35 vor bombarda în Fâșia Gaza

Purtătorul de cuvânt al Tsahal (IDF, armata israeliană), Hidai Zilberman, a explicat că armata israeliană va lansa o ofensivă majoră împotriva structurilor de lansare a rachetelor și a depozitelor de arme ale Hamas din nordul Fâșiei Gaza. Aceste raiduri, a adăugat el, vor include 80 de avioane de vânătoare, inclusiv avioane ultramoderne F-35, scrie Times of Israel.

Zilberman a menționat că soldații israelieni au ucis un „comandant terorist” șeful unității responsabile cu tragerea de rachete precise antitanc de precizie în orașul Gaza, Iyad Fathi Faik Sharir, care fusese în spatele „mai multor atacuri asupra Israelului în ultimii ani.

„Această unitate a fost gata să lanseze atacuri cu rachete ghidate antitanc atunci când am lovit”, a precizat Zilberman.

Purtătorul de cuvânt a spus că IDF a bombardat și un tunel de atac care se apropia de granița cu statul evreu și că forțele speciale Hamas, care se aflau în interior, au fost ucise în timpul bombardamentului.

Breșe în Domul de Fier?

IDF a recunoscut ulterior că sistemul de apărare antirachetă Iron Dome a funcționat defectuos în timpul atacului cu rachete care viza orașul Așkelon (care a ucis cel puțin două persoane), dar că această defecțiune a fost remediată.

Hamas, la rândul său, a pretins că a folosit un nou tip de rachetă, Sajil, a cărei traiectorie de zbor este mai greu de interceptat de Domul de Fier. Armata israeliană a refuzat să comenteze această afirmație.

Civilii, scuturi umane pentru Hamas

Ca răspuns la focul de rachete, IDF a lansat luni seara Operațiunea „Gardianul zidurilor”, la aproximativ trei ore după atacul asupra Ierusalimului, lovind ținte ale Hamas și ale Jihadului Islamic palestinian.

Potrivit IDF, un anumit număr de comandanți de rang înalt din cadrul ambelor grupări au fost uciși. Printre ei, șeful unității responsabile cu tirul rachetelor al Jihadului Islamic dar și fratele unuia din cei mai proeminenți comandanți ai grupării – ucis la rândul lui de israelieni.

Purtătorul de cuvânt în limba arabă al IDF, maiorul Avichai Adraee, i-a avertizat pe locuitorii din Fâșia Gaza că armata se pregătea să efectueze un număr semnificativ de atacuri aeriene pe teritoriul enclavei.

„Pentru siguranța dumneavoastră, stați departe de orice loc unde se află armele Hamas”, a prevenit el.

Potrivit lui Zilberman, armata a distrus zeci de lansatoare de rachete pe care grupul terorist le îngropase în nordul Fâșiei. Pentru a evita să fie uciși de soldații israelieni în timpul tirului de rachete sau pentru a preveni distrugerea lor prealabilă, grupările teroriste îngropă aceste rampe și le activează de la distanță.

Purtătorul de cuvânt al IDF a declarat că statul evreu ia inițiative pentru a nu face victime civile palestiniene, dar este dificil deoarece Hamas operează în mod deliberat din zone dens populate, folosind locuitorii Fâșiei ca scuturi umane.

author avatar
Tudor Borcea
613 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger