AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael-Palestina, ringul morții. Peste 1.000 de rachete au fost trase din Fâșia...

Israel-Palestina, ringul morții. Peste 1.000 de rachete au fost trase din Fâșia Gaza

Israel-Palestina, ringul morții. Peste 1.000 de rachete au fost trase din Fâșia Gaza/ Foto: Facebook

Escaladarea militară dintre Hamas și Israel continuă miercuri dimineață cu noi lovituri israeliene asupra Fâșiei Gaza, după o ploaie de rachete lansate de mișcarea islamistă către mai multe orașe israeliene, inclusiv metropola Tel Aviv.

În total, peste 1.000 de rachete au fost lansate de grupurile armate palestiniene din Fâșia Gaza către Israel, a declarat armata israeliană miercuri dimineață. Dintre acestea, 850 au fost interceptate de scutul antirachetă Iron Dome, iar 200 au căzut pe marginea enclavei palestiniene.

După o noapte marcată de schimburi de focuri între Hamas și Israel, IDF (armata israeliană) a declarat că a finalizat o nouă și extinsă „serie de raiduri în zorii zilei de miercuri, lovind case aparținând membrilor de rang înalt ai organizației teroriste Hamas”.

Mișcarea islamistă a indicat că aceste „raiduri succesive” au dus la distrugerea sediului poliției, fără a preciza dacă au existat victime.

Aceste noi lovituri, cele mai importante de după războiul din 2014 în enclavă, conform armatei, urmează după lansarea a sute de rachete în timpul nopții din enclava palestiniană către teritoriul israelian.

După un prim voleu de rachete în direcția Tel Aviv, marți seară, Hamas a anunțat peste noapte că va riposta cu peste 220 de rachete  către Tel Aviv și Beersheva (sud), unde sunau sirenele de alarmă.

Jihadul Islamic, al doilea grup armat palestinian din Gaza, care a pierdut cel puțin doi comandanți în raidurile israeliene, a anunțat miercuri dimineață că a efectuat o „lovitură puternică împotriva inamicului, cu 100 de rachete lansate”.

Comunitatea internațională a făcut un apel la calm în fața acestui focar de violență, cel mai grav din ultimii ani între Hamas și statul evreu.

Reuniune de urgență la ONU

O reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU va avea loc miercuri, a doua în trei zile, cu ușile închise, potrivit unor surse diplomatice.

În partea palestiniană, atacurile israeliene efectuate cu avioane și elicoptere au ucis cel puțin 35 de persoane, inclusiv 12 copii și cel puțin 230 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

În Israel, un total de cinci persoane au fost ucise de rachete și alte zeci au fost rănite, potrivit poliției și serviciilor de salvare.

Hamas a tras pentru prima oară un baraj de rachete asupra Tel Aviv, marți seară, după distrugerea completă a unei clădiri cu zeci de etaje din centrul orașului Gaza, în care personalul principal al mișcării își avea birourile.

Evocând distrugerea unei alte clădiri, care cuprindea spațiile unui post de televiziune local, locuințe și magazine pe nouă etaje, Hamas a anunțat o nouă salvă de rachete.

„Există încă multe ținte în vizor, acesta este doar începutul”

Israel și Hamas se îndreaptă spre „un război pe scară largă”, a avertizat marți emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, în timp ce escaladarea violenței nu sugerează, pentru moment, niciun semn de calmare.

„Există încă multe ținte în vizor, acesta este doar începutul”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, fost șef al armatei în timpul războiului din Gaza din 2014, în timp ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus că Hamas „o să primească o lovitură la care nu se aștepta”.

Într-o intervenție televizată, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că este „gata” să lupte.

Dacă Israelul dorește o escaladare, rezistența (noastră) este gata și dacă Israelul vrea să se oprească și noi suntem pregătiți”, a spus el, solicitând forțelor de securitate israeliene să se retragă din Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est, al treilea loc sfânt al Islamului  dar teatrul în ultimele zile ale unor violente ciocniri între poliția israeliană și manifestanții palestinieni, soldate cu peste 700 de răniți.

Violența s-a răspândit marți seară în mai multe localități arabe israeliene. Poliția a arestat 21 de suspecți în timpul protestelor violente din Jisr A-Zarqa și Wadi Ara (nord).

În orașul Lod, care se învecinează cu Aeroportul Internațional Ben-Gurion, unde zborurile au fost suspendate temporar, a fost declarată o stare de urgență după „revolte” ale minorității arabe, potrivit poliției.

Confruntat cu violența, Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o nouă ședință urgentă cu ușile închise, a doua în trei zile, potrivit unor surse diplomatice.

Prima întâlnire de luni s-a încheiat fără nicio declarație comună din cauza reticenței Statelor Unite de a adopta un text „în această etapă”.

Surse diplomatice au declarat luni pentru AFP că ONU, cu ajutorul Qatarului și Egiptului, a inițiat medierea cu părțile „în cauză” pentru a obține dezescaladarea.

Dar Cairo a declarat marți că până acum a încercat fără succes să discute cu Israelul pentru a ușura tensiunile.

Întrebat despre această mediere, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus a replicat marți: „Nu cred că comandanții mei sunt la curent sau interesați în mod deosebit”.

 

author avatar
Tudor Borcea
303 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger