AcasăȘTIRI EXTERNEISRAEL. Nucleara în Knesset: Naftali Bennett NU va mai fi prim-ministru! Cine...

ISRAEL. Nucleara în Knesset: Naftali Bennett NU va mai fi prim-ministru! Cine preia puterea la Tel-Aviv

naftali bennettISRAEL. Nucleara în Knesset: Naftali Bennett NU va mai fi prim-ministru! Cine preia puterea la Tel-Aviv

Premierul israelian Naftali Bennett şi ministrul de externe Yair Lapid s-au pus de acord luni să dizolve parlamentul, declanşând noi alegeri în Israel.

Funcția de premier va fi preluată de Lapid, după votul din Parlament.

Yair Lapid va fi numit noul premier

„După ce au epuizat toate tentativele de a stabiliza coaliţia, premierul Naftali Bennett şi Yair Lapid au decis să supună la vot legea (de dizolvare a Parlamentului) în Knesset săptămâna viitoare”, subliniază ei într-un comunicat comun, precizând că „rotaţia se va face de manieră ordonată”.

În ultimii trei ani, Israelul a avut patru rânduri de alegeri anticipate.

După doi ani de blocaj politic în Israel, Lapid și Bennett au format în iunie 2021 o coaliție destul de nefirească, dar care a pus capăt mandatului-record al fostului premier Benjamin Netanyahu.

Coaliție de guvernare fragilă

Noul guvern format din partide de dreapta, liberale și arabo-musulmane a fost fragil încă de la început, notează Reuters.

Cu o majoritate parlamentară precară și divizată în ceea ce privește probleme politice majore – cum ar fi conflictul israeliano-palestinian și problemele legate de stat și religie – , alianța formată din opt facțiuni a început să se fractureze după ce câțiva membri au părăsit coaliția, astfel că guvernul și-a pierdut majoritatea parlamentară.

author avatar
Andreea Vlad