AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael nu vrea să lase piatră pe piatră în Fâșia Gaza

Israel nu vrea să lase piatră pe piatră în Fâșia Gaza

Israel nu vrea să lase piatră pe piatră în Fâșia Gaza/ Foto: Facebook

Forțele aeriene israeliene au bombardat în zeci de reprize Fâșia Gaza , în noaptea de duminică spre luni. Sute de clădiri au fost avariate, în timp ce ostilitățile au intrat, luni, în a doua săptămână luni, fără niciun semn de revenire la calm, în ciuda apelurilor internaționale pentru un armistițiu.

Armata israeliană a desfășurat în primele ore ale dimineții de luni o serie de bombardamente intense asupra Gaza, după o săptămână neagră, soldată cu peste 200 de morți în violențele dintre statul evreu și islamiștii Hamas.

În noaptea de duminică spre, forțele aeriene israeliene au bombardat Fâșia Gaza în zeci de reprize, provocând întreruperi de curent, potrivit corespondenților AFP. Sute de clădiri au fost avariate, potrivit autorităților locale, care nu au raportat imediat nicio victimă.

Drumurile, clădirile de securitate, taberele de antrenament militar și casele au fost bombardate, au declarat martorii pentru Reuters. Explozii au putut fi auzite în diferite puncte din enclava palestiniană.

Într-o scurtă declarație, aviația israeliană a declarat că „avioanele de luptă” au lovit „ținte teroriste” în Gaza, fără să comenteze.

„Netanyahu trebuie să-și dea seama că suntem civili, nu militari”

„Nu a fost niciodată lovituri de asemenea amploare”, a spus Mad Abed Rabbo, în vârstă de 39 de ani, care locuiește în vestul orașului Gaza, exprimându-și „groaza și frica”. „Am simțit că mor”, a spus un alt rezident din Gaza, Mani Qazaat. „Netanyahu trebuie să-și dea seama că suntem civili, nu militari”.

Noile lovituri israeliene vin în timp ce enclava palestiniană, controlată de islamiștii Hamas, a înregistrat, duminică, cel mai greu blianț de la începutul acestei noi spirale ale violenței: 42 de palestinieni, inclusiv cel puțin opt copii și doi medici, au pierit în urma raidurilor IDF (armata Israelului) , potrivit ministerului local al Sănătății.

În total, din 10 mai, 197 de palestinieni au fost uciși, inclusiv cel puțin 58 de copii și au fost înregistrați peste 1.200 de răniți. De partea israeliană, 10 persoane au fost ucise, inclusiv un copil, și 282 rănite după tirurile grupărilor armate palestiniene din Gaza.

3.100 de rachete peste Israel

Aceste grupuri armate, Hamas și Jihadul Islamic, au lansat peste 3.100 de rachete asupra Israelului de la începutul ostilităților. Aceasta este cea mai mare rată de proiectile lansate vreodată pe solul israelian, a declarat duminică IDF, subliniind că o mare parte din acestea au fost interceptate de sistemul său antirachetă „Domul de fier”.

„Campania noastră împotriva organizațiilor teroriste continuă cu viteză maximă”, a declarat duminică primul ministrul israelian Benjamin Netanyahu, scrie AFP.

Ostilitățile s-au răspândit și în Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967, unde ciocnirile cu armata israeliană au lăsat ucis 19 persoane, din 10 mai, potrivit unui raport palestinian.

Pe teritoriul său, Israelul se confruntă, de asemenea, cu violențe fără precedent și amenințări cu linșaje în orașele sale „mixte”, unde locuiesc evreii și arabii israelieni.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
270 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger