AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael: noul premier îngroapă speranțele palestinienilor

Israel: noul premier îngroapă speranțele palestinienilor

Liderii din SUA, UE, Canada și Germania l-a felicitat pe noul prim-ministru israelian Naftali Bennett, care îi succede lui Benjamin Netanyahu, aflat la putere în ultimii 12 ani. La el acasă, Bennet a întâmpinat ostilitatea grupurilor palestiniene care îl văd urmând aceeași agendă de dreapta ca și predecesorul său.

Biroul liderului palestinian Mahmoud Abbas a numit votul de susținere a coaliției condusă de  Bennet drept „o afacere internă israeliană”, considerând că este “inexact” să fie numită “guvernul schimbării”, de vreme ce nu există o schimbare a poziției privind un stat palestinian.

Între timp, grupurile din enclava asediată din Gaza s-au angajat să își continue lupta pentru drepturile palestiniene. Gaza se află sub un blocaj israelian aerian, terestru și maritim din 2007.

Bennett, care conduce partidul ultra-naționalist Yamina și se descrie ca fiind „mai de dreapta” decât Netanyahu, a spus că formarea unui stat palestinian ar fi „sinucidere națională” pentru Israel. El a cerut, de asemenea, anexarea majorității Cisiordaniei ocupate.

Fostul antreprenor milionar de înaltă tehnologie se confruntă cu un test dur, menținând o coaliție dificilă –  din dreapta politică, stânga și centru, plus formaţiunea arabă Raam condusă de Abbas – legată doar de un singur obiectiv: eliminarea lui Benjamin Netanyahu de la putere.

Analiștii spun că guvernul lui Bennett va evita probabil mișcările radicale pe probleme hotărâtoare, cum ar fi politica față de palestinieni, și se va concentra în schimb pe reformele interne.

Purtătorul de cuvând al organizației Hamas, Fawzi Barhoum, a insistat că, indiferent de culoarea noii administrații, Israelul „rămâne o entitate colonială la care ar trebui să rezistăm cu forța pentru a ne recupera drepturile”.

Naftali Bennet a condus în 2008 Consiliul Yesha, principala organizație care reprezintă coloniștii israelieni în Cisiordania, chiar dacă nu a trăit niciodată într-una dintre aceste așezări.

În 2012, el a preluat frâiele The Jewish Home, partidul istoric al coloniștilor care s-a alăturat apoi altor micropartide pentru a forma Yamina.

author avatar
Radu Jacotă Redactor