AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael a bombardat în apropierea celor două baze militare rusești din Siria!...

Israel a bombardat în apropierea celor două baze militare rusești din Siria! / Tensiuni mari cu Moscova

Israel lovește în apropierea celor două baze militare rusești din Siria / Tensiuni mari cu Moscova / Foto: printscreen

Israel a lovit duminică ținte iraniene într-o serie de lovituri în apropierea regiunii natale a președintelui sirian Bashar al-Assad și în apropierea principalelor baze rusești din Siria de pe coasta mediteraneană, au declarat surse regionale de informații și militare siriene.

Rusia are două baze militare în Siria. Una este baza navală din Tartus iar cealaltă este baza militară aeriană din provincia Latakia.

Trei militari uciși

Armata siriană a declarat anterior că trei militari au fost uciși și alți trei au fost răniți în două atacuri israeliene simultane la sud de provincia Tartus, iar un altul asupra capitalei Damasc. Ea nu a oferit detalii despre locațiile specifice.

Loviturile de la periferia nord-estică a Damascului au lovit avanposturi conduse de gruparea libaneză pro-iraniană Hezbollah, au declarat doi dezertori militari sirieni.

Lovituri aproape de două baze rusești

Un ofițer al armatei siriene din regiunea de coastă Tartus a declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că o bază iraniană din apropierea satului Abu Afsa, la sud de orașul-port, a fost ținta atacurilor, alături de o stație de apărare aeriană și de radar din apropiere, informează U.S.News.

În ultimii ani, Israelul a organizat sute de atacuri împotriva unor presupuse ținte iraniene, dar a evitat în mare parte să lovească provinciile de coastă, unde sunt concentrate principalele active militare ale Rusiei.

Cele mai recente lovituri israeliene fac parte dintr-o escaladare a ceea ce a fost un conflict de intensitate scăzută, al cărui scop a fost de a încetini înrădăcinarea tot mai mare a Iranului în Siria, spun experții militari israelieni și regionali.

Loviturile au avut loc în apropierea singurei baze mediteraneene a marinei ruse din portul Tartous, unde sunt andocate nave de război rusești, în timp ce baza aeriană majoră a Moscovei, Hmeimim, se află, de asemenea, în provincia Latakia, aflată în apropiere.

Intervenția Rusiei, alături de Iran, a ajutat la întoarcerea situației în favoarea lui Assad într-un conflict vechi de peste zece ani. Zonele de coastă sunt locuite în principal de secta minoritară alawită a lui Assad, care domină eșaloanele superioare ale puterii în forțele de securitate și armată.

Tensiuni cu Moscova

Forțele rusești din Siria închid în mod regulat ochii la atacurile aeriene israeliene împotriva unor presupuse desfășurări și transferuri de arme sponsorizate de Iran. Dar tensiunile au crescut între Israel și Rusia din cauza condamnării de către Tel Aviv a războiului din Ucraina și a controlului exercitat de Moscova asupra unei agenții de emigrare evreiești.

Luna trecută, Israelul a declarat că avioanele sale militare au intrat sub tirul antiaerian rusesc deasupra Siriei în luna mai, dar că acestea și-au ratat ținta, descriind confruntarea ca fiind un „incident izolat”

Siria a acuzat Israelul pentru loviturile majore asupra principalului său aeroport internațional din Damasc, în iunie, care au avariat puternic pistele și au forțat oprirea timp de mai multe săptămâni a zborurilor. Oficialii israelieni din domeniul apărării spun că aeroportul civil din Siria a fost folosit în mod regulat de Iran pentru a transporta arme și miliții.

author avatar
Tudor Borcea