AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael lovește din nou Fâșia Gaza

Israel lovește din nou Fâșia Gaza

Israel lovește din nou Fâșia Gaza

Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza duminică, 25 iulie, după ce au fost lansate baloane incendiare pe teritoriul său din enclava palestiniană, provocând incendii de vegetație.

Loviturile IDF (armata israeliană), care nu au provocat victime, au vizat o zonă nelocuită din nordul enclavei și un loc de instruire pentru mișcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâșia Gaza, în Khan Younes (sud), au declarat surse de securitate palestiniene.

Responsabilitatea Hamas

Israelul anunțase anterior că reduce la jumătate zona de pescuit autorizată în largul Fâșiei Gaza. „S-a decis reducerea zonei de pescuit autorizate în Fâșia Gaza de la 12 mile marine la 6 mile marine”, a declarat filiala militară a Oficiului pentru coordonarea activităților guvernului Israelului în Teritoriile Palestiniene (Cogat).

„Decizia a fost luată din cauza lansării de baloane incendiare din Fâșia Gaza către Israel, ceea ce constituie o încălcare a suveranității israeliene”, potrivit declarației Cogat.

Cogat a avertizat că „Hamas, responsabil pentru activitățile din Fâșia Gaza și pentru toate acțiunile desfășurate din Fâșia Gaza spre statul Israel, trebuie să sufere consecințele violenței comise împotriva cetățenilor statului Israel”.

Incendii pe teritoriul israelian

Duminică mai devreme, incendii de vegetaţie au fost stinse „în trei locuri situate într-o mică zonă din regiunea Eshkol”, a indicat un comunicat al pompierilor israelieni, precizând că „un expert a ajuns la concluzia că focurile au fost provocate de baloane incendiare”.

Aceste baloane vizează terenurile agricole din jurul enclavei palestiniene sărăcită, unde aproximativ două milioane de oameni trăiesc sub blocada israeliană de 15 ani.

Baloanele și peștii

Zona de pescuit și importurile sunt folosite de Israel pentru a pedepsi sau recompensa Fâșia Gaza, când vine vorba de situația de securitate. Israel anunțase astfel, pe 12 iulie, extinderea zonei de pescuit și extinderea importurilor autorizate în Fâșia Gaza, după o revenire „recentă” la „calm”, scrie AFP.

Zona de pescuit autorizată înainte de începerea conflictului din luna mai era de 15 mile marine, dar Israelul a redus-o în timpul ostilităților.

Incidentele sporadice – lansarea de baloane incendiare din Gaza și atacurile aeriene israeliene ca represalii – au avut loc de la intrarea în vigoare a unui acord fragil încetare a focului, care a pus capăt unui război fulger de 11 zile, din 10 până în 21 mai.

Israelul a răspuns recent la lansarea acestor baloane cu atacuri aeriene nocturne care vizau pozițiile suspectate ale Hamasului. Ultima dată când aceste baloane din enclava palestiniană au provocat un incendiu în Israel a fost pe 2 iulie.

 

author avatar
Tudor Borcea
182 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger