AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael-Iran: escaladarea „războiului umbrelor” pe mare

Israel-Iran: escaladarea „războiului umbrelor” pe mare

Israel-Iran: escaladarea „războiului umbrelor” pe mare

După atacul asupra unui petrolier, care a luat viața a două persoane în Marea Arabiei, Iranul a fost făcut responsabil de Israel, Statele Unite și Marea Britanie. Acest incident reprezintă o escaladare semnificativă în ceea ce se cheamă „războiul umbrelor” pe mare între Republica Islamică și statul evreu.

In corpore, Washington, Londra și Tel Aviv au acuzat Teheranul că este responsabil de atacul cu drone asupra petrolierului MT Mercer Street, aflat în proprietatea miliardarului israelian Eyal Ofer, în Marea Arabiei. Incidentul, care a avut loc pe 28 iulie, a dus la moartea a doi membri ai echipajului, un britanic și un roman, comandantul navei.

SUA promite un „răspuns colectiv”

„Avem dovezi ale implicării iraniene”, a spus premierul israelian Naftali Bennett. „Acesta este un atac deliberat și țintit, care încalcă regulile internaționale, condus de Iran”, a declarat omologul său britanic, Dominic Raab. Primul ministru britanic Boris Johnson a că Iranul ar trebui să „facă față consecințelor” unui atac pe care l-a descris drept „inacceptabil și scandalos”. Iar secretarul american de Stat, Antony Blinken, a promis „un răspuns colectiv” împotriva Teheranului, în coordonare cu Marea Britanie, Israel, România și ale țări.

Teheranul nu recunoaște nimic

Iranul a reacționat după aceste amenințări, negând orice implicare în incident. Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Iranului, a promis că țara sa va răspunde „imediat și decisive la orice aventurism” dacă va fi vizat.

Escaladarea verbală din ultimele zile și amenințările făcute de ambele părți pot fi explicate prin faptul că „este prima dată în doi ani de atacuri maritime între Israel și Iran când au existat decese”, precizează Kian Sharifi, specialist în probleme iraniene, pentru BBC.

„Moartea celor doi membri ai echipajului constituie o escaladare majoră în conflictul latent dintre cele două țări și se pot aștepta răspunsuri diplomatice puternice”, au experții de la Dryad Global, o firmă de consultanță specializată în amenințări maritime.

Acesta este genul de incident împotriva căruia au avertizat experții în relații iraniano-israeliene de când marea a devenit, în urmă cu mai bine de doi ani, un nou câmp de luptă între cele două țări. „Este un război rece care riscă să se încălzească la cea mai mică greșeală”, a asigurat Ali Vaez, specialist în Iran la International Crisis Group, intervievat de Foreign Policy.

Dar petrolierul MT Mercer Street, care a părăsit Tanzania la 21 iulie spre Emiratele Arabe Unite, este departe de a fi prima navă prinsă pe mare în tensiunile dintre Tel Aviv și Teheran.

A cincea navă atacată de Iran de la începutul anului

În realitate, aceste atacuri par să fi devenit una dintre numeroasele fațete ale conflictului, alături de atacuri aeriene israeliene, rachete lansate de Hezbollah – miliția pro-iraniană din Liban – sau război în spațiul cibernetic. Dar, aceste incidente pe mare sunt din ce în ce mai frecvente.

Israelul a efectuat „operațiuni de comando împotriva a cel puțin 10 nave iraniene începând cu 2019, potrivit oficialilor americani”, scrie New York Times. La rândul său, Iranul a vizat deja cinci nave comerciale având legături cu Israel, de la începutul anului 2021.

Aceasta este ceea ce mass-media începe să numească „războiul umbrelor pe mare” între cele două puteri regionale. „Este un conflict în Marea Mediterană și Marea Roșie în care nici una dintre țări nu își poate permite să pară slabă, dar în care sunt atente să-și calibreze bine atacurile pentru a evita ca ele să conducă la un război deschis care ar putea aprinde întreaga regiune”, analizează BBC.

Testarea adversarului

Iranul vede operațiunile pe mare ca o modalitate ideală de a testa hotărârea conducerii israeliene și a aliatului său american, estimează Jerusalem Post. Nu ar fi o coincidență, potrivit acestui ziar conservator israelian, dacă operațiunile s-au intensificat de la victoria democratului Joe Biden la alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie 2020, scrie France 24.

De altfel, atacul asupra MT Mercer Street „a avut loc în timp ce nava nu era departe de portavionul american USS Ronald Reagan, aparent pentru a trimite un mesaj americanilor”, subliniază pe Twitter Farzim Nadimi, expert în Iran pentru Institutul Washington, un think tank american conservator.

Marea, petrolul, Siria, Hezbollah, Rusia

Pentru Israel, marea este, de asemenea, câmpul de luptă ideal pentru a se arăta ferm, fără a provoca prea multe daune. Navele iraniene atacate au trebuit să fie imobilizate câteva zile pentru reparații, ceea ce a întârziat în mod esențial livrările programate, subliniază Foreign Policy.

Dar este, de asemenea, pentru Tel Aviv un mod de a încerca să sufoce Iranul financiar. Majoritatea țintelor maritime israeliene erau nave de marfă care transportau petrol în Siria. Regimul lui Bashar al-Assad este unul dintre ultimii clienți majori ai petrolului iranian, al cărui export este supus numeroaselor sancțiuni americane.

De altfel, hărțuirea israeliană a petrolierelor iraniene a devenit atât de problematică încât navele militare rusești au început să le escorteze pentru a se asigura că petrolul ajunge pe mâinile aliatului lor sirian, notează New York Times.

Perturbarea vânzării de petrol către Siria este cu atât mai importantă în ochii Tel Avivului, deoarece „împiedică Iranul să recupereze bani pe care îi poate trimite apoi Hezbollahului în Liban”, a declarat Sima Shine, fost analist al Mossad, intervievat de The New York Times.

Până în prezent, „războiul umbrelor” pe mare dintre Iran și Israel s-a rezumat la „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”, unde fiecare răspunde la un atac anterior încercând să zădărnicească planurile adversarului.

Dar atacul cu drone asupra petrolierului MT Mercer, soldat cu morți, a schimbat datele problemei. Acest incident va forța Israelul, Statele Unite și Marea Britanie să găsească un răspuns adecvat. Un prim test pentru noul și foarte conservatorul președinte Iranian Ebrahim Raïssi, care urmează să intre în funcție oficial marți, 3 august.

author avatar
Tudor Borcea