AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael întoarce pagina celor 12 ani de putere ai lui Netanyahu

Israel întoarce pagina celor 12 ani de putere ai lui Netanyahu

Israel întoarce pagina celor 12 ani de putere ai lui Netanyahu

Cei 12 ani de când „Bibi” conduce Israelul ar trebui să ia sfârșit duminică, 13 iunie, când parlamentul (Knesset) este așteptat să voteze un nou govern, inaugurând o administrație care s-a angajat să reunească națiunea înainte de încheierea mandatului uneia din cele mai proeminente (și controversate) figuri ale politicii israeliene.

Knesset se întrunește în sesiune specială de la ora 16:00, ora locală (13:00 GMT), pentru a le permite centristului și liderului opoziției Yaïr Lapid, și liderului de dreapta radicală Naftali Bennett să-și prezinte echipa, care va face obiectul unui vot în cursul serii.

Această coaliție eterogenă – care reunește două partide de stânga, două de centru, trei de dreapta și un partid arab – a adunat majoritatea necesară a 61 de deputați din cei 120 din Parlament.

Și, cu excepția unei schimbări de ultim moment, ar trebui să obțină verde de la oficialii aleși, ceea ce îl va elimina astfel pe Benjamin Netanyahu, care a fost șeful guvernului de 12 ani fără oprire, de la putere.

Confruntat de un an cu un proces pentru corupție, Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, a fost din nou ținta unui nou protest, sâmbătă seara.

În fața reședinței sale oficiale din Ierusalim, manifestanții nu au așteptat votul din Knesset a sărbători „căderea” „Regelui Bibi”, porecla lui Netanyahu, scrie Reuters.

Netanyahu, politicianul israelian dominant al generației sale, nu a reușit să formeze un guvern după alegerile din 23 martie, al patrulea scrutin în doi ani. Noul cabinet, care va depune jurământul după votul de încredere al Knesset, pe care se așteaptă să-l câștige, a fost format din liderul opoziției centriste Yair Lapid și ultra-naționalistul Naftali Bennett.

Un guvern-ghiveci cu de toate

Bennett, un milionar high-tech bătăios, va fi prim-ministru timp de doi ani înainte ca Yair Lapid, fostă vedetă tv, să preia conducerea pentru o perioadă echivalentă.

Aceștia vor conduce un guvern format din partide din întregul spectru politic, inclusiv, pentru prima dată, un partid care reprezintă minoritatea arabă (21%). Cei doi intenționează să evite să ia măsuri radicale cu privire la probleme internaționale fierbinți, cum ar fi politica față de palestinieni, concentrându-se în același timp asupra reformelor interne.

Având puține sau nici o perspectivă de progres în rezolvarea conflictului de zeci de ani cu Israel, mulți palestinieni nu vor fi afectați de schimbarea administrației, susținând că Naftali Bennett va urma probabil aceeași agendă de dreapta ca Benjamin Netanyahu.

Brandul Israelului

La nivel internațional, cu vocea sa baritonală și bun vorbitor de engleză, telegenicul Benjamin Netanyahu a devenit brandul Israelului. După un prim mandat de premier în anii 1990 și alte patru mandate succesive din 2009, el este o figură polarizantă, atât în ​​străinătate, cât și acasă.

„Bibi” este iubit de susținătorii săi și urât de detractori. Procesul său de corupție aflat în desfășurare, sub acuzații pe care le neagă, nu a făcut decât să măreasă prăpastia dintre cele două tabere care divizează Israelul.

Oponenții săi au criticat de mult ceea ce consideră a fi retorica dezbinării a lui Benjamin Netanyahu, tactica sa politică  și supunerea intereselor statului pentru propria sa supraviețuire politică. Unii l-au numit „ministru al criminalității” și l-au acuzat că gestionează greșit criza coronavirusului și consecințele sale economice.

Dar pentru baza de votanți mare și loială lui Benjamin Netanyahu, plecarea „Regelui Bibi” ar putea fi dificil de acceptat. Susținătorii săi sunt furiosi și consideră că țara întoarce spatele unui lider dedicat securității sale și un bastion împotriva presiunii internaționale pentru orice măsură care ar putea duce la un stat palestinian, chiar dacă promovează acorduri diplomatice cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc și Sudan.

Provocări multiple pentru noul cabinet

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste inițiative și nici rolul pe care l-a jucat în asigurarea vaccinurilor anti-Covid-19 pentru campania de vaccinare a țării, nu au fost suficiente pentru a da partidului său, Likud, suficiente voturi pentru a-i asigura al șaselea mandat.

Naftali Bennett, în special, a atras furia taberei de dreapta pentru încălcarea unei promisiuni de campanie prin alierea cu Yair Lapid. El și-a justificat gestul spunând că noi alegeri, care probabil ar avea loc dacă nu s-ar forma un guvern, ar fi fost un dezastru pentru Israel.

El și Yair Lapid au spus că vor să pună capăt disensiunilor politice și să-i unească pe israelieni sub un guvern care va lucra din greu pentru toți cetățenii săi.

Cabinetul lor se confruntă cu provocări diplomatice, de securitate și financiare considerabile: Iranul, o încetare a focului fragilă cu militanții palestinieni în Gaza, o anchetă a posibilelor crime de război de către Curtea Penală Internațională și redresarea economică ulterioară pandemiei de coronavirus.

Mai mult, coaliția lor disparată de partide are doar o mică majoritate în parlament, 61 din cele 120 de locuri din Knesset și va trebui să se confrunte cu Benjamin Netanyahu, care va fi cu siguranță un lider de opoziție combativ. Și nimeni nu exclude întoarcerea lui „Bibi”.

 

author avatar
Tudor Borcea
453 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger