AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael-Gaza. ONU adoptă o comisie de anchetă permanentă. Netanyahu: Încurajați teroriștii

Israel-Gaza. ONU adoptă o comisie de anchetă permanentă. Netanyahu: Încurajați teroriștii

Israel-Gaza. ONU adoptă o comisie de anchetă permanentă. Netanyahu: Încurajați teroriștii/ Foto: Facebook

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a lansat o anchetă internațională independentă cu privire la atingerile drepturilor omului în timpul ultimelor violențe dintre Israel și facțiunile armate palestiniene din Gaza.

Instituția ONU a lansat, joi, 27 mai, o anchetă internațională asupra abuzurilor drepturilor omului comise în teritoriile palestiniene ocupate și în Israel, din aprilie, și asupra „cauzelor profunde” ale tensiunilor.

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâșia Gaza, a „salutat” decizia ONU iar Autoritatea Palestiniană o consideră „un pas înainte” în protecția drepturilor omului.

Anterior, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a susținut în fața Consiliului, întrunit în sesiune extraordinară, că recentele raiduri israeliene asupra Gaza se pot constitui în crime de război, dacă se dovedește că civilii au fost loviți „ fără discriminare”.

Ea a spus că nu a văzut nicio dovadă a prezenței grupurilor armate sau unor acțiunii militare în clădirile vizate de Israel în Gaza, una dintre justificările statului evreu pentru distrugerea lor.

Bachelet a subliniat, de asemenea, că tragerea a mii de rachete de către mișcarea islamistă palestiniană Hamas asupra Israelului „nu face distincție între obiecte militare și civile și, prin urmare, utilizarea lor constituie o încălcare clară a dreptului internațional umanitar”.

Reuniunea, a cărei agendă s-a concentrat pe atingeri aduse drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv în Ierusalimul de Est şi în Israel, a fost organizată la cererea Pakistanului, în calitate de coordonator al Organizaţiei de Cooperare Islamică, şi a autorităţilor palestiniene, scrie France 24.

„Minoritate amorală și pe partea greșită a istoriei”

O rezoluţie adoptată cu 24 de voturi contra 9 împotrivă şi 14 abţineri lansează o „comisie de anchetă internaţională independentă şi permanentă” pentru a examina încălcări ale dreptului umanitar internaţional şi ale drepturilor omului care au dus la recentele tensiuni israeliano-palestiniene.

Autoritatea Palestiniană a numit țările opuse rezoluției „o minoritate amorală și aflată pe partea greșită a istoriei”.

În perioada 10-21 mai, 254 de palestinieni au fost uciși de armata israeliană în Fâșia Gaza, inclusiv 66 de copii și combatanți, potrivit autorităților locale. În Israel, focul de rachete din Gaza a ucis 12 persoane, inclusiv un copil, o adolescentă și un soldat, potrivit poliției.

Domeniul de aplicare al rezoluției depășește cu mult conflictul recent. Textul solicită Comisiei să studieze „toate cauzele fundamentale ale tensiunilor recurente, instabilității și prelungirii conflictului, inclusiv discriminarea sistematică și represiunea bazate pe apartenența națională, etnică, rasială sau religioasă”.

Ancheta ar trebui să se concentreze pe stabilirea faptelor și colectarea probelor și a materialelor care ar putea fi utilizate în procedurile judiciare și, în măsura posibilului, identificarea vinovaților pentru a putea fi judecați.

Ministrul palestinian de Externe, Riyad al-Maliki, care s-a adresat adunării ONU online, a acuzat Israelul că a instituit „un regim de apartheid bazat pe opresiunea poporului palestinian” și pe „strămutarea sa forțată”.

El a revendicat „dreptul (palestinienilor) de a rezista ocupației” și a afirmat că „coloniștii trebuie incluși pe lista teroriștilor”.

Netanyahu: „O decizie rușinoasă a ONU”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că vede în acest vot al ONU confirmarea „obsesiei flagrante anti-Israel a consiliului drepturilor omului”. „Decizia rușinoasă de astăzi este încă un alt exemplu de obsesie flagrantă anti-Israel a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului”, a spus el. „Ea îi încurajează pe teroriștii din lumea întreagă”, a adăugat premierul israelian.

Ambasadorul Israelului la Biroul ONU la Geneva, Meirav Eilon Shahar, a acuzat Hamas că „a inițiat acest conflict” și a asigurat că țara sa „a făcut totul pentru a dezamorsa tensiunile”. „Nu poți fi pro-palestinian dacă nu condamni Hamas”, a spus ea.

Rezoluția „nu are nimic de-a face cu realitatea, nu are nimic de-a face cu drepturile și cu siguranță nu are nimic de-a face cu promovarea dialogului între Israel și palestinieni”, a denunțat Meirav Eilon.

Tensiuni Israel-Franța

Unele țări, precum Franța, s-au plâns că mandatul comisiei este „prea larg” și obiectivul său „prea nedeterminat”, dar rezoluția a obținut un sprijin larg din partea țărilor africane și latino-americane.

Pe de altă parte, Ministerul israelian de Externe l-a convocat, joi, 27 mai, pe ambasadorul francez în Israel, în urma remarcilor făcute de ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, scrie Le Monde.

Anterior, Jean-Yves Le Drian, avertizase: „Dacă întâmplător am avea o altă soluție decât soluția cu două state (Israel și Palestina), atunci am avea ingredientele unui apartheid care ar dura mult timp”.

Benyamin Netanyahu, a reacționat, miercuri, 26 mai, considerând declarația șefului diplomației Franței o „lecție de morală ipocrită și mincinoasă”. Șeful diplomației israeliene, Gabi Ashkenazi, i-a pus în vedere ambasadorului Franței în Israel, Eric Danon, că declarațiile lui Jean-Yves Le Drian sunt „inacceptabile, fără fundament și deconectate de realitate”.

Israelul a spus că așteaptă „de la prietenii săi să nu se exprime iresponsabil, pentru a nu consolida extremiștii și activitățile anti-israelite și antisemite” în străinătate, a declarat Lior Haiat, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe.

 

author avatar
Tudor Borcea
87 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger