AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael face un scut regional de apărare aeriană. O „alianță Deveselu” condusă...

Israel face un scut regional de apărare aeriană. O „alianță Deveselu” condusă de SUA / Reacția Iranului

Israel face un scut regional de apărare aeriană. O „alianță Deveselu” condusă de SUA / Reacția Iranului / Foto: US Embassy

Israel construiește o alianță regională de apărare aeriană sponsorizată de SUA, a declarat luni ministrul israelian al Apărării, adăugând că alianța a dejucat deja tentative de atacuri iraniene și ar putea fi stimulată de vizita președintelui Joe Biden , luna viitoare.

Apropiindu-se în ultimii ani de statele arabe aliate cu SUA, care împărtășesc preocupările acestora cu privire la Iran, Israelul le-a oferit cooperare în domeniul apărării. Acestea au fost reticente în mod public față de această idee.

Un program deja operațional

Prezentând ceea ce a numit „Alianța de apărare aeriană din Orientul Mijlociu” în cadrul unei ședințe de informare a parlamentarilor israelieni, ministrul Apărării Benny Gantz a declarat că o astfel de cooperare este deja în curs de desfășurare.

„În ultimul an am condus un program amplu, împreună cu partenerii mei de la Pentagon și din administrația americană, care va consolida cooperarea dintre Israel și țările din regiune”, a declarat el, potrivit unei transcrieri oficiale. „Acest program este deja operațional și a permis deja interceptarea cu succes a tentativelor iraniene de a ataca Israelul și alte țări”.

Transcrierea nu a menționat numele țărilor partenere și nici nu a oferit detalii suplimentare despre atacurile dejucate. Iranul, dușmanul de moarte al Israelului și rival regional al puterilor arabe, afirmă că orice acțiune militară pe care o întreprinde este defensivă, scrie The Jerusalem Post.

„Sper că vom face încă un pas înainte în acest aspect (al cooperării regionale) în timpul vizitei importante a președintelui Biden”, a adăugat Gantz.

Iranul denunță „un semn de disperare”

Activitățile militare comune ale Israelului și ale unor țări arabe din Golf sunt un semn de „disperare”, a declarat luni un comandant de rang înalt al armatei iraniene.

Comentariile făcute de purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate, generalul de brigadă Abolfazl Shekarchi, au venit după ce Ganz a făcut anunțul despre alianța condusă de SUA.

În timpul vizitei sale din 13-16 iulie, Biden va ajunge în Israel și va continua în Arabia Saudită, unde se va întâlni cu liderii arabi. Riadul a sprijinit apropierea Israelului din 2020 de Emiratele Arabe Unite și Bahrain. Dar Arabia Saudită s-a oprit în fața unei normalizări propriu-zise a legăturilor cu vecinul său israelian.

Pe măsură ce tensiunile au crescut din cauza programului nuclear al Teheranului în ultimii ani, Israelul, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și unele părți din Irak au fost supuse unor atacuri cu drone sau rachete care au fost revendicate de milițiile susținute de Iran sau puse pe seama acestora.

author avatar
Tudor Borcea
323 afisari

1 COMENTARIU

  1. Evreii au furat banii goimilor, așa ne zic ei nouă, albilor, adică câini, și fac tot ce vor cu țările marionetă, anglo-saxone, în primul rând, iar acum vor plăti albii creștini din SUA programul lor de înarmare megaloman…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger